Litoměřická nemocnice bude muset šetřit, říká nová ředitelka

5. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení litoměřické nemocnice se ujala nová ředitelka, sedmačtyřicetiletá Stanislava Pánová. Nemocnice podle ní bude muset začít šetřit, dlouhodobě se ale o svou budoucnost bát nemusí, řekla ČTK a Českému rozhlasu.


Starosta Jaroslav Chlupáč (ODS) zároveň prohlásil, že město nemocnici nechce ani privatizovat, ani převádět pod Krajskou zdravotní.

Litoměřická nemocnice je podle spádovosti největší nemocnicí v Ústeckém kraji, která zůstala mimo Krajskou zdravotní. Když z ní v únoru odešel kvůli zdravotním problémům dosavadní ředitel Leoš Vysoudil, město začalo požadovat hlubší změny v jejím fungování. Teď chystá změnu zřizovací listiny, která by zakotvila jako nový statutární orgán, tříčlennou správní radu s pětiletým mandátem; předsedou správní rady by měl být ředitel.

Ředitelka Pánová tomu říká „tříhlavý management“, má s ním prý zkušenost už z nemocnice v Příbrami, kde v minulosti působila jako náměstkyně. I když je ve funkci teprve druhý den, nemocnici si chválí. „Zatím jsem podnikla jen vizuální průzkumy, ale vypadá to, že zařízení bylo doposud velmi dobře vedeno a má v regionu velmi pevné místo,“ uvedla Pánová. Že by nemocnice padla za oběť uvažované redukci sítě nemocnic v Česku, to je podle ní nemyslitelné.

Litoměřická nemocnice ošetří kolem 22.000 lidí ročně a má zhruba 1000 zaměstnanců. Na veřejnosti se v posledních letech několikrát objevily spekulace, že by mohla skončit buď pod Krajskou zdravotní nebo v soukromých rukách. Chlupáč to odmítl, město prý o ničem takovém neuvažuje.

Zároveň ale nemocnici klesají úhrady od pojišťoven a rostou mzdy personálu, podle Chlupáče zhruba o pět procent. „Situace není jednoduchá, i když se zatím stále těsně držíme v černých číslech,“ řekl. Litoměřická nemocnice přitom v posledních letech vždy končila v několikamilionovém zisku, který se pak investoval do jejího rozvoje.

Šetření proto dostala Pánová také za úkol. „Budou se hledat úspory prakticky ve všech oblastech. Péči je potřeba poskytovat nejen kvalitně, ale také s ohledem na finanční rámec, ve kterém se můžeme pohybovat,“ popsala, co bude vysvětlovat od začátku novým podřízeným.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?