Litoměřická nemocnice otevřela opravené dětské oddělení JIP

22. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřická nemocnice včera otevřela opravené oddělení dětské jednotky intenzivní péče (JIP). Pohodlí se zvýšilo pro zdravotnický personál i pacienty a také pro rodiče, kteří zůstávají v nemocnici se svými dětmi. Modernizace stála 1,2 milionu korun.


Zdravotní sestry mají k dispozici centrální stanoviště a zázemí včetně kuchyňky. Ta vznikla také na chodbě, kde ji mohou využívat rodiče pacientů. „V minulosti jsme měli dost velké problémy u handicapovaných pacientů provést základní hygienu. Právě vznik bezbariérového sociálního zařízení vnímám jako největší klad této rekonstrukce,“ řekl primář dětského oddělení Vladimír Bárta.

V rámci oprav, kvůli kterým bylo oddělení od začátku července uzavřeno, se změnila dispozice prostor, rozšířila se futra, aby pohodlně projela nová široká lůžka. „Rozvody kyslíku dřív byly u země, což bylo pro personál obtížné na ovládání, teď je to daleko komfortnější,“ uvedla hlavní sestra Božena Haufová. Důležitá podle ní byla také obnova ambulance, která byla už zastaralá.

Pacienti nejspíš uvítají také změnu vybavení a výzdoby, kterou navrhla architekta Naďa Richterová. Jednotka, na níž děti tráví v průměru tři a půl dne, je ve žlutých a zelených odstínech. Najednou může být na jednotce až sedm pacientů od narození až do osmnácti let. „Není to klasická jednotka intenzivní péče, ale jednotka intermediální péče. Poskytujeme péči zejména pacientům po operacích, pokud se stabilizují, odchází na klasické dětské oddělení,“ dodal primář.

Rodiče mohou být ubytovaní přímo v nemocnici a za dětmi na JIP docházet. „Je to velmi žádoucí, aby třeba po narkóze seděli blízcí u postele malých pacientů,“ podotkl Bárta. Ubytovat se mohou nejen maminky, ale i otcové.

Nemocnici v Litoměřicích se snaží město, které je vlastníkem, postupně rekonstruovat. V květnu zastupitelstvo rozhodlo, že se z příspěvkové organizace stane akciová společnost. Forma příspěvkové organizace není podle radních dostatečně pružná například ohledně mezd.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?