Litoměřická nemocnice získala na dotacích přes 100 milionů korun

14. 5. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice v Litoměřicích získala v letech 2007 až 2013 z dotačních titulů Evropské unie více než 100 milionů korun. Platila z nich modernizaci iktového centra, rekonstrukci hlavních operačních sálů a modernizaci rentgenu a ženského oddělení. ČTK to sdělila mluvčí Naděžda Křečková.


Litoměřická nemocnice, jejímž zřizovatelem je město, se ucházela i o peníze z jiných dotačních zdrojů, ovšem ve většině případů se nevešla mezi tzv. oprávněné žadatele nebo podmínky získání dotace byly pro nemocnici neakceptovatelné. „To bylo především z důvodu vysoké finanční spoluúčasti příjemce,“ uvedla Křečková.

Jako nejvhodnější se pro nemocnici naopak ukázaly být Regionální operační program Severozápad (ROP), Operační program Životní prostředí (OPŽP) a Integrovaný operační program (IOP). Na ROP podala nemocnice sedm žádostí. Kladně byly vyřízeny dvě, tři projekty nebyly doporučeny k financování, i když žádosti splnily všechny náležitosti. V dalších dvou případech se ale tak nestalo a projekty byly z hodnoticího procesu vyřazeny.

Na IOP byl podán jeden projekt na modernizaci přístrojového vybavení iktového centra a žádost byla úspěšná. Stejně tak byla nemocnici přiznána dotace z SFŽP na solární ohřev vody a na rekonstrukci výměníkové stanice. „Tuto jsme však z důvodu vysoké spoluúčasti nemocnice, a z toho vyplývající dlouhodobé návratnosti investice, která by přesáhla životnost veškerého zařízení, byli nuceni nakonec odmítnout,“ řekl předseda správní rady a výkonný ředitel nemocnice Radek Lončák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?