Litoměřický hospic se přidal k zařízením poskytujícím domácí péči

21. 5. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Domácí hospicová péče je vstřícnější vůči pacientům a zároveň šetří peníze zdravotním pojišťovnám. VZP však tento názor nesdílí a službu zatím nehradí. ČTK to řekla ředitelka Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích Monika Marková. Přesto začal mobilní péči poskytovat.


Od začátku roku jí prošlo devět klientů, nyní se pracovníci hospice starají o tři pacienty v jejich domácím prostředí. „Ukázalo se, že když rodina funguje, lze s naší pomocí zvládnout péči o pacienta doma až do úplného konce,“ uvedla Marková.

Největším přínosem mobilního hospice podle ní je to, že člověk zůstává ve svém důvěrně známém prostředí, kde na něho působí všechny stimuly, na které je zvyklý. „Zachovává si větší aktivitu, zatímco příchodem do hospice se stává více závislý na lidech okolo,“ řekla ředitelka.

Mobilní hospic poskytuje stejný rozsah péče, jako tomu je ve stacionárním zařízení. Do rodin pravidelně dochází lékař, zdravotní sestra, ošetřovatelka, sociální pracovnice, psycholog nebo i duchovní. „Máme zkušenost, že až 75 procent času naši pracovníci věnují rodinným příslušníkům nemocného. Díky pomoci mají potom sílu zvládnout to se svým blízkým až do jeho odchodu,“ uvedla Marková.

Právě komplexnost služeb odlišuje mobilní hospic od běžné domácí ošetřovatelské péče. „Ta není určena pro ty nejtěžší případy, které potom často stejně končí u nás,“ řekla ředitelka litoměřického hospice. Zdravotní pojišťovny na to ale podle ní většinou nechtějí slyšet a argumentují poměrně hustou sítí ošetřovatelské péče. Navíc na mobilní služby by oproti hrazení pobytu v klasickém hospici ušetřili.

Neochota největší zdravotní pojišťovny v zemi hradit domácí hospicovou péči se projevuje i na úbytku pacientů. Zatímco v roce 2008 ji v České republice využilo 10.586 lidí, o čtyři roky později to už bylo pouze 7367 klientů. Vyplývá to ze studie České společnosti paliativní medicíny. Právě ta si vzala jednání s VZP na starost.

České hospice zatím shánějí prostředky na domácí péči, jak se dá. Litoměřický hospic měl štěstí, že byl vybrán mezi čtyři projekty, kterým pomohly loňské adventní koncerty vysílané Českou televizí. Pro Hospic svatého Štěpána se při čtvrtém z nich vybralo více než 1,8 milionu korun.

Další peníze zařízením umožňujícím nevyléčitelně nemocným důstojný odchod z tohoto světa poskytují sponzoři a drobní dárci. Hospic také pořádá benefiční akce. Ve středu 28. května to bude aukce židlí, které lidé pro tento účel věnovali a případně sami vyzdobili. Díky profesionálním výtvarníkům, amatérům, studentům středních a vysokých škol i dětem z regionu tak vznikly tři desítky unikátních předmětů, které budou vydraženy v litoměřickém Hradu.

Na 24. června se připravuje už třetí koncert nadačního fondu Kalich věnovaný právě Hospici sv. Štěpána. V litoměřickém kulturním domě vystoupí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Nejbližší akcí bude páteční noc kostelů, kdy budou zájemci moci navštívit hospicovou kapli sv. Štěpána, která byla vysvěcena společně s hospicem při jeho otevření 2. února 2001.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?