Litomyšlská nemocnice přestala přijímat děti, nemá lékaře

29. 4. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Litomyšli přestala ve čtvrtek přijímat pacienty na lůžkovou část dětského oddělení. Dvě atestované lékařky z pěti doktorů na oddělení odcházejí do soukromé praxe a zdravotnické zařízení přes intenzivní snahu chybějící odborníky nesehnalo.


Dětské oddělení se zcela vyprázdní 30. dubna, řekl ČTK mluvčí nemocnice Adrián Nemšovský.

„Pokud na konci dubna na oddělení ještě budou nějací dětští pacienti, budou převezeni do okolních nemocnic. Dál budeme už jen operovat pacienty starší 15 let, jejichž hospitalizaci jsme schopni zajistit,“ uvedl mluvčí.

Uzavření ohrožuje i existenci novorozeneckého oddělení a porodnice, které jsou s lůžkovou částí dětského oddělení těsně spjaty. „Pokud se nám v nejbližších týdnech nepodaří sehnat kvalifikovaného pediatra, budeme muset postupovat stejně a k 25. květnu přijmeme poslední rodičky,“ řekl Nemšovský. Poté by ženy musely rodit v okolních nemocnicích ve Svitavách nebo Ústí nad Orlicí.

Navzdory tomu, že radnice nabízela dětským lékařům byty, žádný zájemce se nepřihlásil. Podle Nemšovského směřuje velká část pediatrů do soukromých praxí a fakultních nemocnic a obdobné potíže jako v Litomyšli má i řada dalších menších nemocnic.

V porodnici se denně narodí jedno či dvě děti. Ročně v Litomyšli rodí kolem 560 žen. Podle ředitele Libora Vylíčila je otázka roku až dvou, kdy porody klesnou pod 500, a porodnice tak ztratí akreditaci. Za zachování porodnice vznikla také petice s více než 5000 podpisy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?