ČLK chystá protest, zapojí i pacienty

7. 2. 2013 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
AKTUALIZOVÁNO Česká lékařská komora (ČLK) připravuje informační kampaň spojenou s jednodenní symbolickou protestní akcí nazvanou Den zdraví lékařů. Občané mají být informováni o negativních dopadech reforem na kvalitu a dostupnost péče v České republice.


Činnost ministerstva zdravotnictví společně s restriktivní úhradovou vyhláškou pro rok 2013 přiměly lékaře k akci, která se jistě nebude líbit ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Podle prezidenta ČLK Milana Kubka už totiž není možné dosáhnout „změny k lepšímu“ jinak než silou.

ČLK upozorňuje na skutečnost, že výdaje na zdravotnictví v ČR klesají již tři roky po sobě, a to prý bez ohledu na míru inflace a růst daní. Dopady ekonomické krize na zdravotnictví jsou tak podle mínění Milana Kubka hlubší než v jiných resortech.

„Žádnou reformu, jejímž výsledkem by mohla být ekonomická stabilita českého zdravotnictví, ministr Leoš Heger neprosadil a už ani neprosadí. Nezajistil ani valorizaci plateb za takzvané státní pojištěnce. Stát kvůli tomu již čtvrtým rokem platí za děti, důchodce a nezaměstnané pojišťovnám pouhých 723 Kč měsíčně,“ podotýká prezident ČLK. Představenstvo ČLK také uložilo právnímu oddělení komory, aby připravilo návrh podání k Ústavnímu soudu na zrušení některých – dle ČLK diskriminačních – ustanovení úhradové vyhlášky.

Pacienti podepíší petici

Proti trendu snižování veřejných výdajů na zdravotnictví a možnému omezení kvality a dostupnosti péče chtějí lékaři bojovat společně se svými pacienty, kteří budou moci v ordinaci svých lékařů podepisovat petici.

„Situace nemá standardní řešení. My lékaři nemůžeme vědomě poškozovat své pacienty, ale nemůžeme si ani dovolit platit jim nezbytné léky, potřebná vyšetření a pomůcky ze svého. Na to prostě nemáme. Nechceme-li se dostat do konfliktu se zákonem a lékařskou etikou, a nechceme-li ani přivést své praxe ke krachu, nezbývá nám nic jiného, než se začít bránit. A to společně, nejenom lékaři bez ohledu na odbornost či status zaměstnance nebo soukromého lékaře, ale především společně jako občané se svými pacienty,“ vysvětlil Milan Kubek.


Doprovodný text k petici najdete v sekci Dokumenty nebo ZDE.


Podle prezidenta ČLK by se lékaři měli osobně angažovat a ve svých ordinacích pacientům vysvětlovat příčiny problémů a důsledků „neřešení krize“. “ Pacienti v žádném případě nejsou našimi nepřáteli – jsme spojenci,“ zdůraznil Kubek.

I lékař je pacient

Lékaři zvolili poměrně netradiční podobu protestní akce. Takzvaný Den zdraví lékařů proběhne v pátek 1. března. Charakter akce vychází z nezpochybnitelné skutečnosti, že i lékař může být pacientem. Představenstvo ČLK proto vyzvalo všechny lékaře v České republice, aby v ten den podle vlastních potřeb absolvovali preventivní lékařské prohlídky a vyšetření u svých kolegů, anebo aby si „v zájmu svého zdraví“ vybrali dovolenou na zotavenou či náhradní volno.

„Cílem protestu není poškodit pacienty, ale prokázat jednotu lékařského stavu takovým způsobem, aby si toho veřejnost všimla. Lékaři nebudou objednávat na tento den pacientky na plánované zákroky a vyšetření. Provoz zdravotnických zařízení bude omezen. Soukromí lékaři ambulantní specialisté, které by uzavření praxí ekonomicky poškodilo, mohou získat potřebná unikátní rodná čísla vyšetřováním svých kolegů. Tímto způsobem si můžeme navzájem pomoci,“ upřesnil Milan Kubek, který je sám ambulantním specialistou a patří tedy do skupiny lékařů, která se v současnosti cítí být nejvíce ohrožena úhradovou vyhláškou.

Čeho chtějí lékaři dosáhnout?

- Udržení dostupnosti kvalitní a bezpečné zdravotní péče

- Zachování autonomie lékaře v rozhodování o odborných otázkách poskytování lékařské péče jako základního předpokladu bezpečnosti pacientů

- Okamžitou novelizaci úhradové vyhlášky a seznamu zdravotních výkonů

- Získat peníze pro zdravotnictví, aby byla zajištěna jeho ekonomická stabilita

- Udržet platy lékařů v nemocnicích

- Zabránit přijetí rizikových zákonů (o universitních nemocnicích, o zdravotních pojišťovnách…) a dalších nevratných změn

- Zachovat lékařské povolání jako povolání svobodné

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?