ČLK představila návrhy řešení krize zdravotnictví

9. 4. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení odvodu státu do zdravotnictví a pravidelnou valorizaci podle růstu průměrné mzdy, zdravotní daň za tabák a za alkohol, slučování zdravotních pojišťoven a nulovou sazbu DPH na léky navrhuje Česká lékařská komora (ČLK) v souboru opatření, která by měla ozdravit ekonomiku českého zdravotnictví. Novinářům je představil prezident ČLK Milan Kubek, jenž uvedl, že materiál dostali premiér a ministři financí a zdravotnictví.


Podle Kubka by měl stát zdravotnictví vrátit to, co mu vzal růstem DPH nebo devalvací koruny.

„Zdravotnictví je katastrofálně podfinancované, je nedostatek zdravotníků a prohlubují se rozdíly dostupnosti péče mezi regiony. ČLK proto dala dohromady plán, kudy z krize. „Pokud politici plán převezmou, mohl by během dvou let přinést reálné výsledky,“ řekl Kubek.

Kubek: Šetřit můžeme, ale kde to skončí?

Upozornil, že další šetření ve zdravotnictví, o němž mluví politici, by bylo už na úkor občanů a dostupnosti péče. Pokud se mluví o únicích peněz korupcí, nelze proti ní podle Kubka bojovat izolovaně jen ve zdravotnictví. I proto návrh ČLK mluví o tom, že žádné veřejné zakázky nesmějí dostat firmy s nejasnou vlastnickou strukturou.

Pro objasnění toku peněz, jak to požaduje ministr financí Andrej Babiš (ANO), žádá ČLK zveřejňování smluv pojišťoven s nemocnicemi a praxemi, včetně úhradových dodatků a cen výkonů. Reálné ceny by měl stanovit nový seznam výkonů. ČLK navrhuje slučování zdravotních pojišťoven, v první fázi Všeobecné zdravotní pojišťovny s pojišťovnami vojenskou a vnitra.

ČLK navrhuje vznik komisí na ministerstvu pro posuzování efektivity nových léků a zdravotnických technologií a pro rozmisťování nákladné zdravotnické techniky. V návrhu je i zjednodušení dalšího vzdělávání lékařů a zákon o veřejných neziskových nemocnicích.

K přínosu daně za tabák doplnil Kubek, že v ČR se vykouří 20 miliard cigaret za rok. Když dostane resort dvacet haléřů z každé cigarety, získá čtyři miliardy korun ročně, což kompenzuje zrušené regulační poplatky.

Velká míra shody

Kroky ke stabilizaci resortu chystá také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), v řadě návrhů se shoduje s komorou. Počítá například s větším využitím centrálních nákupů ve státních nemocnicích a zřízením přístrojové komise. Návrh změn dá příští týden vládě.

Němeček rovněž připravil návrh zákona, podle kterého stoupnou odvody státu do zdravotnictví od letošního července ze 787 na 845 korun. Pojišťovny by musely navýšit denní platbu za lůžko, a nemocnice by tak ve 2. pololetí dostaly 2,1 miliardy korun za zrušené poplatky. V koalici se kvůli této kompenzaci rozhořel spor. Babiš souhlasí s náhradou výpadku pro letošní rok, o dalších letech se prý teprve bude jednat.

Na problémy financování nemocnic poukázala Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN), sdružuje menší zařízení. Podle ní má ČR příliš mnoho velkých, a tedy drahých nemocnic, a málo menších, a tedy levnějších. „Rakousko vystačí s 5500 lůžky ve třech fakultních nemocnicích, my jich máme 15.000. Jsou ovšem dobrým byznysem, proto je dodavatelská lobby chrání a propaguje,“ uvádí AČMN v materiálu, který dala Babišovi.

Za nezbytné považuje AČMN zveřejňování smluv s pojišťovnami i s dodatky, aby veřejné peníze byly pod veřejnou kontrolou. Kritizuje praxi, kdy nemocnice zadávají služby firmám, a také to, že ziskové obory, jako dialýza a laboratoře, předávají do soukromých rukou. Poukazuje i na nevyřešené financování dlouhodobé péče a špatnou lékovou politiku. Se zásahy právě v těchto oblastech Němeček počítá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?