LOK vyzval politické strany k dohodě o zdravotnictví

8. 11. 2006 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub (LOK) na své včerejší celostátní poradě vyzval všechny politické strany k urychlené dohodě o řešení situace ve zdravotnictví. "Zdravotnictví nemůže být pravicové nebo levicové, ale obecně přijatelné. Nesmí zvýhodňovat žádného účastníka z procesu poskytování zdravotní péče," řekl Právu předseda LOK Martin Engel...


Pokud brzy k dohodě nedojde, chtějí lékaři přikročit k rozhodným protestním akcím. „Šlo by například o omezení přesčasové práce nebo provozu nemocnic. Nechceme poškodit pacienty, ale vše je v rukou politiků,“ prohlásil.

Lékařský odborový klub také požaduje další navýšení plateb státu za své pojištěnce do zdravotního pojištění. Jde o šest miliónů občanů, převážně důchodců a dětí. Za ně stát platí stále málo.

LOK dále žádá navýšení tarifů pro zdravotníky od 1. ledna o 10 procent a zahájení prací na samostatné mzdové normě pro jejich odměňování.

Celostátní porada předsedů LOK se shodla, že hrozí privatizace celých zdravotnických zařízení a že stát ani kraje pak nebudou moci garantovat dostupnost zdravotní péče.

Na poradu byl přizván i prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten uvedl, že pokud nebudou splněny požadavky lékařů, může se stát, že v českých nemocnicích se bude léčit zahraniční klientela, protože v ČR je léčba lacinější. Nespokojení čeští lékaři zase budou odcházet za prací například do Německa, kde dostanou pětkrát vyšší plat.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?