LOK žádá, aby vláda do 30. června navrhla řešení přesčasů lékařů

29. 4. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory vyzvaly vládu, aby do 30. června přišla s návrhem řešení problému nadměrných přesčasů lékařů. Žádají i stanovení minimálního odměňování doktorů. Po jednání sněmu Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK) to řekl šéf odborů Martin Engel.


Podle náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa se na návrzích pracuje, část práce lékařů by například mohl převzít zdravotnický personál. Engel uvedl, že o řešení přesčasů bude jednat ve středu s ministrem zdravotnictví a v pátek s premiérem.

Podle odborářů se v českých nemocnicích už téměř čtyři měsíce porušuje nová legislativa, která stanovuje maximální přesčasy. Česku totiž skončila po téměř deseti letech výjimka a podle evropské směrnice může mít lékař za rok 416 přesčasových hodin, dosud jich míval v průměru 1090.

„Sněm LOK očekává do 30. června zásadní návrhy řešení přesčasové práce. Upozorňujeme na to, že nelze zajistit dostupnost péče po celý rok. Je naprosto nepřípustné, aby lékaři byli nuceni k porušování zákona,“ uvedl místopředseda odborů Miloš Voleman. Podle odborářů by prodloužení výjimky z počtu přesčasových hodin nebylo řešením.

Náměstek ministra Philipp České televizi řekl, že o výjimce resort neuvažuje a nebude o ni EU žádat. Přislíbil, že do pololetí by návrhy mohly být na stole, pracuje na nich komise. „Musíme se bavit o tom, jaké jsou kompetence lékařů a nelékařského zdravotnického personálu, jestli by část práce nemohl zastávat,“ uvedl náměstek. Podle něj se řešení situace ale bez navýšení peněz neobejde.

S tím souhlasí i odbory. Podle nich je lékařů málo, navíc stárnou. Absolventi a mladí doktoři odcházejí do ciziny za vyššími výdělky, uvedl Engel. Podotkl, že úhradové vyhlášky na poslední roky byly restriktivní, vedení nemocnic tak nemohlo počítat s přijetím dalších doktorů.

„Sněm dnes vyzval lékaře, aby od 1. července důsledně dodržovali zákoník práce. My jako centrální LOK nabádáme místní organizace, aby v dohledné době, jak budou dobíhat dohody o pracovní činnosti, je dále už nepodepisovali, a tak se dál nepodíleli na falšování skutečné situace,“ řekl Engel. Nemocnice nyní řeší nadměrné počty přesčasů tím, že lékař má vedle pracovní smlouvy také dohodu o pracovní činnosti. Tím se nadbytečné přesčasy evidují odděleně. Podle Engela by lékaři měli trvat na tom, že na přesčasy budou mít jen jeden výkaz.

Podle Engela nyní vlastně nikdo neví, jak rozsáhlý problém s přesčasy je, ani ministerstvo zdravotnictví prý nemá zcela pravdivá data od svých nemocnic. „Absence pravdivých dat směrem nahoru je alarmující. Na ty, kteří hlásí, že problémy nemají, pošleme kontrolu úřadu práce,“ dodal.

LOK žádá, aby se ministerstvo vrátilo k memorandu, které s odboráři před třemi lety pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme podepsal tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). V dokumentu se resort zavázal mimo jiné k tomu, že lékařům zvedne výdělky.

Ve zdravotnictví se používá dvojí odměňování - ve veřejném platy s tarify a tabulkami, v soukromém a krajském mzdy. „Odměňování by mělo být podle jednotného systému. Vychází nám, že platový systém je výhodnější. Chceme, aby byly pevně stanoveny minimální odměňovací hodnoty (stejné pro všechny lékaře),“ uvedl Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?