Lokální epidemie klíšťové encefalitidy na Slovensku se rozšířila

1. 6. 2016 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Lokální epidemie klíšťové encefalitidy na východním Slovensku, která je největší svého druhu za poslední léta, se rozšířila. Lékaři hospitalizovali 24 pacientů a další čtyři osoby s podezřením na toto virové onemocnění sledují ambulantně.


ČTK to řekla mluvčí univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích Ladislava Šustová.

„Zmiňovaný počet ještě nemusí být definitivní vzhledem k tomu, že inkubační doba onemocnění stále plyne. Zatím tři pacienti byli propuštěni do domácí léčby. Naši infektologové nezaznamenali komplikovaný průběh u žádného z pacientů,“ uvedla Šustová.

Virem se člověk může nakazit nejen po přisátí infikovaného klíštěte, ale i konzumací mléka a výrobků z nich, pokud bylo virem nakaženo zvíře.

Podle slovenských medií se zmiňovaní pacienti zřejmě nakazili z ovčího sýra, který dříve zakoupili v jedné z farem u Košic. Tamní farma zastavila jeho prodej a veterináři zahájili vyšetření zvířat.

Stávající lokální epidemie klíšťové encefalitidy na východním Slovensku je svým rozsahem největší za posledních pět let. Košická univerzitní nemocnice ročně zaznamená v průměru šest případů tohoto onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?