Loni bylo v ČR přes 40.000 potratů, nejvíce v Ústeckém kraji

7. 7. 2010 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Loni bylo v Česku hlášeno 40.528 potratů, což je zhruba 16 potratů na tisíc žen ve věku od 15 do 49 let. Z toho deset byly interrupce, umělé potraty, a šest samovolné potraty, jichž s rostoucím věkem rodiček přibývá.


Nejvíce jich bylo v Ústeckém kraji - téměř 23 potratů na 1000 žen. Na opačném konci žebříčku byl kraj Pardubický se zhruba 13 potraty na 1000 žen. Informují o tom statistici na svém webu.

Po dvouletém nárůstu se loni obnovil trend poklesu potratů, který začal v devadesátých letech 20. století, jak více žen přecházelo na hormonální antikoncepci. Pilulky nyní bere 52 procent žen plodného věku, Češky jsou po Francouzkách na druhém místě v Evropě v jejich užívání.

Ještě počátkem devadesátých let připadalo na tisíc žen plodného věku ročně kolem 40 interrupcí, v současnosti kolem deseti. Tři čtvrtiny tohoto počty jsou miniinterrupce. Ostatní ukončení souvisejí s pozdním odhalením těhotenství, vážnými zdravotními komplikacemi či postižením plodu.

Největší podíl na poklesu umělých ukončení těhotenství měly v devadesátých letech ženy mezi 25 až 29 lety věku, od roku 2000 převažují ženy ve věku 30 až 34 let. Posun je logickým důsledkem odkládání těhotenství do vyššího věku. Umělé přerušení ze zdravotních důvodů bylo nejčastější u žen mezi 40 až 44 lety.

Statistici také upozorňují na trend růstu samovolných potratů. Od konce osmdesátých let, kdy samovolné potraty tvořily 12 procent všech potratů, se podíl spontánních potratů zvýšil až na loňských 36 procent.

V současnosti se pro těhotenství rozhoduje početná skupina žen narozených v populační vlně sedmdesátých let, které překročily třicítku. Podle gynekologů přitom ideální biologické podmínky pro bezproblémové těhotenství jsou u žen o několik let dřív.

Největší podíl samovolných potratů připadá na ženy mezi 25 až 34 roky věku, zatímco dříve výrazně převládaly v počtu samovolných potratů ženy mezi 20 až 24 lety.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?