Loňský zisk nemocnice střídá propad do ztrát

31. 5. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco krnovská nemocnice loni hospodařila s pětimilionovým ziskem, letos se prudce propadá do ztrát. Není v tom sama. Provoz všech nemocnic výrazně zdražila akce Děkujeme odcházíme a naopak kvůli úhradové vyhlášce se jim snížily příjmy od VZP.


Proto krnovští zastupitelé velmi pozorně naslouchali zprávě ředitele krnovské nemocnice Ladislava Václavce. V zastupitelstvu působí řada odborníků na zdravotnictví i bývalých zaměstnanců nemocnice, a naopak Ladislav Václavec je bývalý zastupitel.

Krnovská nemocnice se podle něj nevyhne rušení lůžek ani snižování stavu zaměstnanců. Tyto změny Ladislav Václavec demonstroval na příkladu plicní léčebny na Ježníku.

„Ubývá havířů i tuberkulóz, takže není potřeba tolik plicních lůžek. Začalo to zrušením léčebny Žáry, a přesto jich stále ještě máme nadbytek. Musíme počet plicních lůžek radikálně snížit a celé oddělení do července přestěhujeme z Ježníku do Města Albrechtic. Podobně zredukujeme nevytížená lůžka i na dalších odděleních,“ popsal situaci Václavec, podle kterého v součtu přijde nemocnice asi o stovku postelí.

„Mezi množstvím lůžek a personálu je přímá úměra, takže současně snížíme počet zaměstnanců o dvacet devět u středního a nižšího zdravotnického personálu a přijdeme o třiTHPpracovníky,“ dodal Václavec. Tato úsporná opatření se nezamlouvají zastupiteli Vítězslavu Maláčovi, který kdysi také býval ředitelem krnovské nemocnice.

Také on začal příkladem plicního oddělení. „Podle statistik případů tuberkulózy u nás v poslední době přibývá. Jak je potom možné, že plicní oddělení neprosperuje?“ ptal se Maláč Ladislava Václavce. „Týká se to i všech ostatních rušených lůžek. Nevytížená kapacita krnovské nemocnice je v rozporu s tím, že se její spádovost obrovsky zvětšila. Proč nemocnice přichází o lůžka v době, když skončila konkurence nemocnic v Rýmařově a Bruntále?“ žádal vysvětlení Vítězslav Maláč.

„Pokud mám k dispozici šedesát čtyři plicních lůžek a dlouhodobě je jich obsazených jen dvacet pět, tak je zcela objektivně všechny nepotřebuji. Důvodů, proč už není v nemocnicích potřeba tolik lůžek jako dřív, je několik. Téměř ve všech oborech se podstatně zkrátila doba hospitalizace. Pacient, který kdysi u nás ležel týden, dnes díky laparoskopii může jít domů hned po zákroku. Ve zdravotnických zařízeních, která zbyla z nemocnic v Bruntále a v Rýmařově, stále působí chirurgové, kteří mohou pacienta operovat sami nebo ho poslat do jiného okresu,“ odpověděl na Maláčovy argumenty Ladislav Václavec.

Vítězslav Maláč mu oponoval, že laparoskopie a další moderní metody radikálně zkrátily dobu hospitalizace už v devadesátých letech. „V nemocnici dnes není nic nového, čím by se dalo zdůvodnit rušení lůžek a propouštění personálu. Já bych šetřil na jiných věcech. Například proč je tak drahá úklidová služba? Nemocnice v Karviné i v Krnově má stejnou plochu: 54 tisíce metrů. Karviná má roční náklady za úklid 17 milionů, ale Krnov za něj platí externí firmě 22 milionů. Proč je na stejné ploše rozdíl pět milionů ročně? Co tak šetřit na úklidu a ne na lůžkách a zaměstnancích?“ argumentoval Maláč, kterého odpověď ředitele nemocnice zjevně neuspokojila.

„Co se týče úklidových služeb, já jsem jen podepsal smlouvu, která už byla sjednaná za mého předchůdce. Nyní jsme si zjistili čísla z jiných nemocnic a detailně jsme porovnali, v čem spočívá úklid. Přišli jsme na to, že u nás si firma započítala kromě podlahových ploch navíc také obklady, které ostatní nemocnice řeší jinak. Dnes jsme v jednání s úklidovou firmou o snížení ceny víc než dvě stě tisíc měsíčně,“ reagoval na Maláčovy podněty Václavec.

To už se do příliš podrobné debaty vložila starostka Alena Krušinová: „Pokud se monitorují úklidové služby, měla by se analyzovat také prádelna. Můžeme si udělat seminář o tom, kdo a proč zrušil nemocniční prádelnu, za kolik se prodala, za kolik se pralo dřív a za kolik se pere dnes. To jsou věci, do kterých zastupitelé nevidí, a není čas je vysvětlovat. Neví také, že v roce 2004 se rozhodlo, že tuberkulóza se v celém kraji bude léčit jen v Jablunkově. To je hlavní důvod, proč pacienti chybí v Krnově a proč se zrušily Žáry,“ doplnila starostka duel argumentů Maláče a Václavce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?