Loterie s pacienty

8. 11. 2006 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejmodernější přístroje světové úrovně a výběr z celé řady nemocnic i lékařských kapacit. Ale také dlouhé čekání na operace i na vyšetření. Tak vypadá zdravotnictví v Praze. Pacient je z toho bezradný a dezorientovaný...


Praha -

„Anonymita je tady v Praze asi největší problém. Jinde jde pacient k doktorovi, kterého pak potká v obchodu nebo na náměstí - to je úplně jiná forma vztahu,“ říká lékař Pavel Vepřek ze sdružení Občan. Podle něj se to podepisuje i na kvalitě péče, která se nakonec v metropoli pacientovi dostane. „V Praze je to s kvalitou péče často loterie, pacient nemá pořádně šanci získat informace,“ dodává Vepřek. „Zdravotnictví u nás bohužel není standardní, nemá vyrovnanou kvalitu,“ potvrzuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Situace v metropoli navíc podle něj nahrává protiprávnímu jednání. „V Praze se bohužel stává, že pacienty posílají direktivně do nemocnic třeba podle místa bydliště, což se vlastně nesmí,“ říká Julínek. Lidé se nebrání, i když by mohli.

V Praze mají pacienti s informacemi potíže

Podle Vepřeka by se za ně v takovém případě měla postavit zdravotní pojišťovna. „Zatím je ale pro pojišťovny pohodlné rozdělovat peníze do předem daných škatulek. A hodí se jim, když pacienti chodí tam, kde je to naplánované. Správně by ale měly říct: nebudeme tuto nemocnici platit, protože do ní pacienti nechtějí,“ zlobí se Vepřek.

Pražské nemocnice přitahují i pacienty z okolí, takže Středočeský kraj má v přepočtu na obyvatele nejmenší počet lékařů i lůžek v republice. „Pro naše nemocnice je složité obstát, když je takřka za rohem motolská nemocnice se svou pověstí a komplexní péčí,“ připouští mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Dodává ale, že se snaží konkurovat a že se jim to daří porodnicemi, které začínají lákat i pražské rodičky. „Jsou sice menší, ale nabízejí rodinné prostředí,“ uzavírá Kupka.

KATEŘINA VOLNÁ, Pražský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?