Lounská nemocnice je prodána za 58 milionů korun

6. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Lounech je již v soukromých rukou. Novým vlastníkem se stala pražská Nemocnice svaté Alžběty, která zdravotnické zařízení převezme 1. července. Musí udržet všech 300 pracovních míst a zachovat péči v nynějším rozsahu...


Ústí nad Labem - Nemocnice v Lounech je již v soukromých rukou. Novým vlastníkem se stala pražská Nemocnice svaté Alžběty, která zdravotnické zařízení převezme 1. července. Krajští zastupitelé ji včera definitivně prodali za 58,5 milionu korun, přestože komunističtí zastupitelé byli proti.

„Je zbytečné nyní se zbavovat oddlužené nemocnice,“ řekl krajský zastupitel Stanislav Rybák z Loun. Komunisté mají v 55členém kabinetu 18 křesel, pro zrušení prodeje museli získat dalších deset hlasů. Nakonec ale 32 zastupitelů souhlasilo s prodejem.

Do výběrového řízení se přihlásili pouze dva kandidáti, což je podle hejtmana Jiřího Šulce známka toho, že nemocnice má stále špatné jméno. „Pacienta jsme od státu zdědili ve fázi klinické smrti. Vzkřísili jsme ho, nyní je třeba nasadit dlouhodobý léčebný proces,“ uvedl hejtman.

Pražská nemocnice musí podle smlouvy udržet všech 300 pracovních míst a zachovat péči v nynějším rozsahu.

S prodejem nemocnice jsou spokojeni představitelé Loun. Město samo nemělo o objekt zájem, ale požadovalo zachování zdravotnické péče.

Dluh nemocnice se vyšplhal na 124 milionů korun, dalších 55 milionů korun dlužila za zařízení na fakturách dodavatelům. Na konci loňského roku poslal kraj nemocnici 45 milionů korun. Dluh zhruba deset milionů korun zůstane novému provozovateli.

„Nový vlastník bude také muset investovat do nemocniční kuchyně, která je v havarijním stavu a hrozí, že ji hygienik zavře. Nemocnici svaté Alžběty to vyjde na 35 až 50 milionů,“ řekl Šulc.

Peníze z prodeje chtějí dát zastupitelé zpět do zdravotnictví. „Půjdou na zajištění akutní lékařské péče. Chtěli bychom koupit další sanitky a zřídit nová výjezdová místa záchranné služby,“ popsal hejtman. O prodeji dalších zdravotnických zařízení kraj zatím neuvažuje.

(art, afi), Ústecký kraj, 6.5.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?