Lounskou nemocnici koupí pražská Nemocnice svaté Alžběty

23. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lounskou nemocnici koupí od Ústeckého kraje za 58,5 milionu korun soukromá pražská Nemocnice svaté Alžběty. Nový vlastník převezme zdravotnické zařízení zřejmě k 1. červenci. Pražská nemocnice musí udržet všech současných 300 pracovních míst a zachovat zdravotnickou péči v Lounech v nynějším rozsahu...


ÚSTÍ NAD LABEM/LOUNY - řekl včera novinářům ústecký hejtman Jiří Šulc. Prodej ještě musejí schválit zastupitelé.

Zadluženou nemocnici kraj v loňském roce, kdy se stal jejím zřizovatelem, nabízel k převodu městu Louny. To nabídku odmítlo. Kraj se proto rozhodl zdravotnické zařízení prodat. Zájemců o koupi bylo podle Šulce více, jediná Nemocnice svaté Alžběty ale zaručila zachování zdravotnické péče. „U ostatních hrozilo, že se nemocnice za nějakou dobu přemění ve skladiště nebo stavební firmu,“ řekl.

Pražská nemocnice převezme lounské zdravotnické zařízení se všemi právy a závazky. Jeho celkový dluh se vyšplhal na 124 milionů korun, dalších 55 milionů korun dlužilo zařízení na fakturách dodavatelům. Na konci loňského roku poslal kraj nemocnici 45 milionů korun z peněz na oddlužení zdravotnických zařízení. Dluh zhruba deset milionů korun zůstane novému provozovateli.

Nový vlastník bude podle Šulce muset investovat také do nemocniční kuchyně, která je v havarijním stavu. Buď zaplatí za její rekonstrukci 20 milionů korun, nebo dá za novou dvojnásobek, uvedl.

Peníze z prodeje chtějí dát radní zpět do zdravotnictví. „Půjdou zejména na zajištění akutní lékařské péče, chtěli bychom koupit další sanitky a zřídit nová výjezdová místa záchranné služby,“ popsal hejtman. O prodeji dalších zdravotnických zařízení Ústecký kraj zatím neuvažuje.

Nemocnice Svaté Alžběty je od roku 1994 soukromým zdravotnickým zařízením. V objektu v centru Prahy je 60 lůžek pro dlouhodobě nemocné a 12 ambulancí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?