Louny se chtějí zaměřit na péči o seniory

26. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nynější počet bychom chtěli rozšířit o 50 až 60 lůžek následné péče tak, jak to umožní sociální vybavení volných budov," uvedl ředitel Nemocnice Louny Jaroslav Staněk. Nicméně obnovit provoz v uvolněných budovách nebude zdaleka tak jednoduché...


Louny - Spolu se 120 lůžky a 250 zaměstnanci získala společnost Nemocnice sv. Alžběty v lounské nemocnici i několik prázdných budov. Protože např. v případě loni uzavřeného dětského oddělení jde o moderní stavbu, chce nový majitel volné budovy využít, aby zabránil jejich chátrání.

„Nynější počet bychom chtěli rozšířit o 50 až 60 lůžek následné péče tak, jak to umožní sociální vybavení volných budov,“ uvedl ředitel Nemocnice Louny Jaroslav Staněk. Nicméně obnovit provoz v uvolněných budovách nebude zdaleka tak jednoduché.

„Na zřízení nových lůžek vypisuje ministerstvo zdravotnictví výběrové řízení a na základě jeho výsledků pak vybírá přihlášené uchazeče,“

vysvětlil ředitel. Nicméně nevidí šance nemocnice jako beznadějné. Ve prospěch Loun mluví nejen téměř nová budova, ale i pěkná rozlehlá zahrada, kterou mohou v létě pacienti využívat. Populace v Česku výrazně stárne, přibývá množství starých lidí, kteří více stůňou než mladší ročníky. Louny by mohly posloužit i pro dlouhodobě nemocné pacienty z Prahy, odkud je z města poměrně blízko a dobré spojení. Navíc sílí tendence na rychlejší uvolňování akutních lůžek, zejména na pražských klinikách, jejichž pacienti by se mohli doléčit bez větších problémů na odděleních následné péče.

TÁŇA VAVŘÍNOVÁ, Ústecký kraj, 26.7.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?