Louny vyčlení peníze na pohotovost pro dospělé, poníží investice

16. 2. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Louny poskytnou čtyři miliony korun na provoz lékařské pohotovostní péče a vybavení ordinací. Rozhodli o tom zastupitelé s cílem obnovit pohotovost pro dospělé, která přestala ve městě fungovat na konci ledna.


O peníze nutné k provozu pohotovosti město sníží letošní investiční rozpočet, vzhledem k ekonomické krizi finanční rezervy nemá.

Pohotovostní službu ukončilo vedení soukromé lounské nemocnice současně s uzavřením interního oddělení a chirurgie kvůli nedostatku lékařů, dětská pohotovost omezena není. Nemocnice nadále provozuje jen lůžka následné, sociální a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

Vedení města se podle starosty Jana Kernera (ODS) předběžně dohodlo s místními praktickými lékaři, že od 1. března zajistí pohotovost pro dospělé o sobotách, nedělích a svátcích vždy od 08:00 do 13:00. Zázemí nabídl management nemocnice v prostorách polikliniky.

„O konkrétních investičních akcích, které budou zrušeny, rozhodnou zastupitelé později. Ale jen za předpokladu, že pohotovostní služba pro dospělé začne skutečně znovu fungovat,“ uvedl starosta.

Jednání zastupitelů provázela vzrušená debata. Zapojila se do ní i řada obyvatel města nespokojených s uzavřením ambulantních lůžek v nemocnici. Kritizovali zejména vedení města, že přistoupilo jen na pětiletou smluvní garanci zachování akutních lůžek, jejíž platnost skončila právě letos.

Kritice se nevyhnuli ani radní Ústeckého kraje, kteří v minulosti rozhodli o prodeji nemocnice soukromé firmě.

V souvislosti s uzavřením dvou oddělení a zrušením 119 akutních lůžek nemocnice propustí 86 ze současných asi 300 zaměstnanců, nejvíce sester a sanitářů. Nadále bude provozovat 90 lůžek následné péče, 30 sociálních lůžek a deset lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

Zachován zůstává provoz polikliniky pro ambulantní péči včetně servisních služeb, kterou nemocnice pronajímá soukromým praktickým lékařům, v nezměněném rozsahu funguje i dětská pohotovost.

O nemocné z Loun, kteří potřebují chirurgickou nebo interní péči, se nyní starají nemocnice v Mostě a Chomutově patřící Ústeckému kraji.

Nemocnice v Lounech patřila do léta 2004 Ústeckému kraji, který ji prodal za 58,5 milionu korun. Stala se součástí soukromé Nemocnice svaté Alžběty v Praze. Od ledna loňského roku byla nemocnice samostatnou akciovou společností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?