Lufthansa vyzkouší v letadlech první pomoc po internetu

17. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá letecká společnost Lufthansa od pondělka zavádí na svých linkách systém širokopásmového připojení na internet, který pokusně využije také k otestování nového způsobu zdravotní telediagnostiky a poskytování odborné první pomoci...


BERLÍN - Oznámila to významná berlínská nemocnice Charité, která je medicínským partnerem projektu.

„Systém tvoří elektrokardiograf a měřič tlaku krve, které vyškolený člen posádky letadla aplikuje případnému pacientovi,“ řekl agentuře AFP Manfred Dietel z Chartité. Změřené údaje pak jsou přenášeny po internetu do střediska telemedicíny Charité, kde je vyhodnotí odborný lékař a poskytne posádce další instrukce, jak pacienta stabilizovat. Rámcově lékaři mohou jeho stav sledovat i pomocí kamery, která je součástí systému. Podle diagnózy také mohou připravit případnou hospitalizaci postiženého po přistání, případně ji zařídit či doporučit nemocnici v místě přistání letadla.

Zkoušení systému telediagnostiky po internetu reaguje mimo jiné i na nedávný případ 42letého berlínského lékaře, který zemřel za letu na palubě letadla na srdeční slabost, protože na palubě nebyl lékař, který by stanovil diagnózu.

„S nyní testovaným zařízením na přenos zdravotních dat by mu zřejmě bylo možné zachránit život, protože lékaři na zemi by bezpochyby dokázali diagnostikovat srdeční záchvat a poskytnout příslušné pokyny,“ zdůraznil Dietel.

Zavedení systému po jeho odzkoušení by se mělo letecké společnosti vyplatit, protože by měl odstranit občasná nouzová přistání kvůli těžkým zdravotním potížím některého z pasažérů. Každé takové nouzové mezipřistání totiž leteckou společnost stojí až 100.000 dolarů.

Přenos diagnostických dat po internetu zajistí systém FlyNet, využívající spojení přes stacionární družice. Tento systém, který Lufthansa od 17. května zavádí na linkách do USA, umožní komerční širokopásmové připojení na internet i pasažérům. Jak nedávno společnost oznámila, 30 minut používání internetu za letu bude stát 9,95 dolaru, za připojení na celou dobu letu zájemce zaplatí

paušál 29,95 dolaru.

Vedle Lufthansy hodlá brzy internetové spojení na palubách svých letadel nabízet i britská letecká společnost British Airways, ta se ale rozhodla pro systém Connexion americké firmy Boeing. Americké letecké společnosti po teroristických útocích z 11. září 2001 od zavádění plnohodnotného internetu na palubách letadel prozatím ustoupily, některé umožňují e-mailovou poštu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?