Lužická nemocnice v Rumburku chce heliport

30. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychlý převoz zraněného na specializované pracoviště kdykoliv během dne nebo v nočních hodinách je dnes již běžnou součástí rychlé lékařské pomoci. K tomu je však nezbytný heliport. O zřízení heliportu pro noční přistávání se intenzívně snaží vedení Lužické nemocnice v Rumburku ve spolupráci s městem Rumburk...


RUMBURK - Rychlý převoz nemocného či zraněného na specializované pracoviště kdykoliv během dne nebo v nočních hodinách je dnes již běžnou součástí rychlé lékařské pomoci. K tomu je však nezbytné místo pro přistávání helikoptér.

O zřízení heliportu pro noční přistávání se intenzívně snaží vedení Lužické nemocnice v Rumburku ve spolupráci s městem Rumburk.

„Tato otázka je nyní aktuální, neboť se právě tvoří koncepce zdravotnictví Ústeckého kraje a absence heliportu pro noční přistávání vážně ohrožuje zdraví pacientů. Proto naše nemocnice apeluje na krajský úřad, aby byl noční heliport v Rumburku zahrnut do nové koncepce a byly vyčleněny dostatečné finanční prostředky na jeho vybudování,“ komentuje celou situaci MUDr. Dalibor Karbula z Lužické nemocnice.

Prozatím je v Rumburku možné přistání vrtulníku pouze ve dne a transporty zajišťuje podle typu případu rychlá lékařská pomoc, rychlá záchranná pomoc nebo letecká záchranná služba.

Vážnost situace pociťují lékaři a pacienti především v zimním období, kdy jsou velmi krátké dny. V zimě situaci v regionu také zhoršuje sjízdnost vozovek, která výrazně ovlivňuje rychlost převozu pacienta na potřebné lékařské pracoviště.

„Několikrát se již stalo, že jsme museli z důvodu neodkladného převozu pacienta improvizovat, kdy jsme například museli narychlo osvětlit stadión ve Varnsdorfu nebo světly sanitek nasvítit křižovatku před Rumburkem,“ doplnil primář Karbula.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?