Lůžka na interně tanvaldské nemocnice zůstanou ještě dva roky

18. 1. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
V Tanvaldu na Jablonecku zůstane minimálně další dva roky akutní lůžková péče na interním oddělení. Nemocnice se na jejím zachování dohodla se zdravotními pojišťovnami. ČTK to řekl ředitel nemocnice Robert Poskočil.


„Uzavřeli jsme smlouvu s pojišťovnami na pět let, u interny a jednotky intenzivní péče na dva roky s tím, že budeme dále jednat,“ uvedl Poskočil.

Dohodu potvrdil i mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Stanislav Šetina. „Smlouvy máme uzavřené se všemi nemocnicemi v Libereckém kraji včetně Tanvaldu,“ uvedl mluvčí VZP, u níž jsou registrovány zhruba čtyři pětiny lidí žijících v Libereckém kraji.

Podle prohlášení vedení VZP z podzimu minulého roku měla akutní lůžková péče skončit ve 12 nemocnicích v celé zemi, v Libereckém kraji se tento krok měl dotknout Tanvaldu. Akutní péči tam nyní zajišťuje jen interní oddělení. Už v závěru roku 2011 nemocnice uzavřela lůžkovou část chirurgie a zrušila tři lůžka na jednotce intenzivní péče. Celkem to bylo 24 lůžek.

„Redukci jsme sami navrhovali, souvisí s plánovanou restrukturalizací nemocnice a změnou její orientace především na následnou péči,“ řekla tehdy mluvčí nemocnice Dagmar Dvořáková. Jednatel nemocnice Peter Ivančák na posledním jednání tanvaldského zastupitelstva uvedl, že chystají projekt spočívající ve vybudování nového rehabilitačního pavilonu se zhruba 60 lůžky.

Nemocnice Tanvald byla v letech 2001 až 2003 rekonstruována za 62 milionů korun, opravy platila z vlastních peněz a úvěru. Většinovým vlastníkem je společnost Mediterra, menšinový podíl má město. Nyní je v nemocnici 18 lůžek na interně, tři na JIP a 41 v následné péči. Ještě před dvěma lety tam bylo dohromady 95 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?