Lužská léčebna marně shání lékaře

13. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Stačí si přečíst Zdravotnictví a medicína či jiná podobná periodika. V každém čísle jsou desítky inzerátů hledajících lékaře. Je to celorepublikový problém," dodává ředitel Volejník...


Luže - Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé (HL) v Košumberku potřebuje přijmout do zaměstnaneckého poměru několik lékařů. Tato skutečnost se však jeví jako značně problematická.

Podle ředitele HL Václava Volejníka naplňuje léčebna požadavky pro lůžkovou část, což není v České republice obvyklé. Na druhou stranu jí ale oproti loňskému roku poklesly výkony v ambulantní péči.

„V poslední době se projevuje trvalý tlak na plné zajištění chodu lůžek a když chybí lékaři, je situaci obtížné řešit,“ vysvětluje Václav Volejník. Přestože může HL Luže poskytnout této žádané profesi služební byt, zájemci o práci ve zmíněném zdravotnickém zařízení na tuto nabídku nereagují.

„Stačí si přečíst Zdravotnictví a medicína či jiná podobná periodika. V každém čísle jsou desítky inzerátů hledajících lékaře. Je to celorepublikový problém,“ dodává Volejník.

Po vystudování medicíny musí mladý absolvent tři až čtyři roky pracovat pod dohledem, teprve po atestaci se stává samostatným lékařem se vší odpovědností.

„Naše léčebna spadá do dlouhodobé péče, spousta mladých lidí se podobnému zaměstnání vyhýbá - mají své ideály a představy. Chtějí bojovat, v pomyslné torně nosí maršálskou hůl a k té se práce v léčebně nehodí. To vidím jako důvod nynější neutěšené situace,“ uvažuje ředitel HL Luže. Radim Velc z Heřmanova Městce ukončil studia před více než rokem. Byl by ochoten pracovat v lužské léčebně?

„Do atestace mi zbývají ještě nejméně tři roky, takže mám na úvahy o budoucí práci dost času. Záleželo by na podmínkách, které by mi zaměstnavatel nabídnul, nyní je těžké o tom mluvit,“ míní mladý lékař.

ROMANA NETOLICKÁ, Noviny Chrudimska, 13.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?