M. Lázně dají nemocnici 1,2 mil. Kč na pokrytí ztráty z chirurgie

20. 11. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Mariánské Lázně dají místní nemocnici 1,2 milionu korun na pokrytí ztráty z rozšířeného provozu chirurgické ambulance. Provozní příspěvek schválili zastupitelé města, které je menšinovým vlastníkem nemocnice. Chirurgická ambulance funguje celý týden 12 hodin denně.


O dalších možnostech financování bude vedení města dále jednat s Karlovarským a Plzeňským krajem, řekl na jednání zastupitel a člen dozorčí rady nemocnice Ondřej Knotek (Piráti).

„Snahy města stabilizovat hospodaření nemocnice a dále rozšiřovat její služby vnímáme velmi pozitivně. Nyní bude potřeba vynasnažit se získat další prostředky z rozpočtu krajů - tedy nejen Karlovarského, ale i Plzeňského. Podle našich informací není oblast Plané a Tachovska dostatečně zdravotnicky pokryta a i Plzeňský kraj by tam mohl mít zájem na dalším rozšiřování provozu nemocnice,“ uvedl Knotek.

Návrh na poskytnutí příspěvku předložil místostarosta Martin Hurajčík už na říjnovém zastupitelstvu, tehdy ale zastupitelé rozhodnutí odložili kvůli nedostatku informací o dosavadním hospodaření nemocnice. Příspěvek 1,2 milionu by měl pokrýt ztrátu nemocnice do konce letošního roku, v příštím roce by město na její chod mělo přispět dvěma miliony korun.

O financování nemocnice Mariánské Lázně s Karlovarským krajem jednají dlouhodobě, starostové ze spádové oblasti dokonce kraj o pomoc s financováním žádali v otevřeném dopise. Jak se kraj k této otázce postaví, ale zatím není rozhodnuto.

Většinový podíl v nemocnici od května vlastní Jakub Zavoral, který je rovněž spolumajitelem Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem. Město vlastní v mariánskolázeňské nemocnici 14 procent, zbytek má Zavoral.

Nemocnice Mariánské Lázně disponuje 57 lůžky následné péče, 46 ošetřovatelskými lůžky dlouhodobé lůžkové péče a 20 sociálními lůžky, dále provozuje sedm odborných ambulancí. Před změnou majitele nemocnice skomírala, dosud chybí například operační sály. V roce 2013 hospodařila se ztrátou 19,2 milionu, město na její chod tehdy přispělo 3,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?