M. Lázně přispějí nemocnici více na provoz pohotovosti

12. 7. 2017 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Mariánských Lázní dnes schválili zvýšení příspěvku pro nemocnici na provoz lékařské pohotovosti a chirurgické ambulance s prodlouženou ordinační dobou.


Původně domluvený dvoumilionový příspěvek se město zavázalo zvýšit až o 1,6 milionu korun - podle ztráty, která nemocnici z provozu pohotovosti vyplyne. Pokud by zastupitelé s přidáním peněz nesouhlasili, byla nemocnice připravena provoz pohotovosti opět pozastavit. Řekl to jednatel nemocnice Zdeněk Zvoníček.

Spolu s příspěvkem od Plzeňského a Karlovarského kraje by peníze od města měly nemocnici pokrýt mzdové náklady na provoz obou pohotovostí ve výši 6,8 milionu korun. „Věříme tomu, že to povede k finanční stabilitě naší nemocnice. Na rok 2018 je nemocnice ochotná naprosto seriozně jednat o prodloužení ordinační doby obou pohotovostí. Klíčový je pro nás dostatek personálu a samozřejmě finanční pokrytí,“ řekl Zvoníček.

Zastupitelé schválili také vznik komise, která by se měla zabývat právě včasným nastavením podmínek smlouvy pro rok 2018. Cílem města je v ideálním případě dosáhnout čtyřiadvacetihodinové pohotovosti. Jednání zastupitelů dnes provázely emoce, předložený návrh usnesení ale nakonec jednohlasně schválili.

Dohody se podařilo dosáhnout poté, co dlouhodobé napětí mezi městem a nemocnicí při jednání o finanční podpoře vyústilo v pozastavení provozu pohotovosti 1. července. Provoz se 5. července podařilo obnovit. Obě služby jsou nyní opět k dispozici ve všední dny od 07:00 do 21:00 a o víkendu od 09:00 do 21:00.

Za první polovinu letošního roku ošetřila nemocnice na lékařské pohotovosti zhruba 500 pacientů. Chirurgická ambulance ošetřila celkem přes 7000 lidí, z toho 2500 v prodloužené ordinační době.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?