Madar: Nic jsem neukradl, nezpronevěřil

28. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ratha nemám rád. Jako ministr vystupoval moc arogantně, nepracoval týmově a rozhodnutí dělal samostatně. Jeho zákon o neziskových organizacích je podle mě špatný. Jeho úhradové vyhlášky byly také šlápnutím vedle. A bohužel všechno odnášejí pacienti," říká šéf jihlavské nemocnice Jiří Madar...


Na ředitelské křeslo nepomýšlí, chce se vrátit na operační sál Ministr David Rath se musel Madarovi omluvit

Kvůli údajné manažerské únavě a také z rodinných důvodů se ředitel jihlavské nemocnice Jiří Madar vrací zpět do Ústí nad Labem. Tam se chce věnovat soukromé praxi.

Jihlava - Šéf jihlavské nemocnice Jiří Madar odchází. Po dvou letech na vlastní žádost opouští ředitelské křeslo. Za sebou nechává oddluženou nemocnici, ale také ne zrovna lichotivé aféry.

Nastupoval jste do čela nemocnice, která byla hodně zadlužená. Vám se ji podařilo oddlužit. Jak to?

Je pravda, že když jsem nastoupil, tak byla nemocnice téměř před zavřením. To, co se za dva roky podařilo, je super. Není to však jenom moje práce, ale práce celého týmu. Každý rok se nám podařilo zvýšit příjmy nemocnice o sto milionů korun. Na druhé straně za tímto výsledkem stojí i redukce nákladů a dobrá spolupráce s krajem Vysočina.

Říkáte redukce, sáhl jste k propouštění některých zaměstnanců?

Došlo k redukci zaměstnanců v oblasti technicko- - hospodářské správy, tedy hlavně úředníků a dělníků. Během dvou let došlo k poklesu asi osmdesáti zaměstnanců. Což si myslím, že je správné. Počet lékařů a sester zůstal skoro stejný.

Za dva roky se vám podařilo oddlužit nemocnici, co se vám ale podle vás naopak nepodařilo?

Já nevím. Každý z nás dělá chyby. Ale teď mě nic nenapadá. Mrzí mě, že nevznikly akciové společnosti. Je škoda, že nebylo věnováno více času vysvětlování a argumentaci o pozitivech akciových společností pro pacienty i zaměstnance. Vždy záleží na lidech a právní forma je jen určitým nástrojem, jak lidi motivovat nebo otrávit. I to je jeden z důvodů proč odcházím.

Čeho jste chtěl v nemocnici ještě dosáhnout?

Chtěl jsem, aby jihlavská nemocnice byla krajskou nemocnicí. Ale to je běh na dlouhou trať a zasahuje do tohoto rozhodnutí řada vlivů. Tak to se mi nepodařilo. Dalším nedokončeným, ale nastartovaným projektem je vznik traumatologického centra, nadstandardní pokoje pro rodičky na porodnici a tak dále. Je toho hodně. Nemocnice se musí stále rozvíjet.

Jak se vám bude odcházet?

Těžce. Nemocnice je na vrcholu, má peníze, může se rozvíjet a já u toho nebudu. V nemocnici jsem poznal mnoho kvalitních odborníků z řad lékařů i sester a myslím si, že i přes jejich počáteční nedůvěru jsme se dopracovali ke kvalitní týmové spolupráci.

Vy jste jako jeden z důvodů svého odchodu uvedl, že je to kvůli tlaku médií. Ale za to, že se o vás média zajímají, si přece v podstatě můžete vy sám. Ať už je to kvůli údajně zmanipulovanému výběrovému řízení v ústecké nemocnici…

Nemyslím si, že je to úplně moje vina. Již dva roky se pravidelně objevují zaručené a negativní zprávy o mé osobě v celostátních médiích. Vytahují se stále dokola staré události, které se řeší a v současné době ještě nejsou uzavřeny. Zpráva je zpracována tak, že z ní vycházím jako hrozný lump, a pak vyšumí. Já mám svědomí čisté. Nic jsem neukradl, nezpronevěřil.

A co řízení pod vlivem alkoholu?

Neřídil jsem opilý. Byla sobota poledne, nepočítal jsem, že budu ten den řídit, a tak jsem si dal jedno pivo. Mojí manželce ten den ale nebylo dobře a potřebovala léky, které užívá, a tak jsem ji vezl v sídlišti asi pět set metrů k jejím rodičům. Na této trase nás zastavila policie. Nikoho nezajímal stav mé ženy, a to i přes to, že ztratila vědomí. Udělali z ní simulanta, kterému nic není. A ze mě alkoholika, který se ožralý vymlouvá na svou partnerku. Podle lékaře jsem ale nejevil nejmenší známky opilosti.

A co ne zrovna čisté výběrové řízení na dialyzační přístroje v jihlavské nemocnici, kvůli kterému bylo na nemocnici podáno trestní oznámení. Není to také jeden z vašich důvodů odchodu?

Proč nečisté? V situaci, kdy stojíte před problémem, jestli zavřít dialýzu a lidi z Jihlavy a okolí vozit jinam, protože dialyzátory v nemocnici nejsou schopné provozu, a na druhé straně nemáte peníze. Tak jsme vypsali po dohodě s právníkem poptávku. Vítězná firma nabídla, že zdarma zapůjčí přístroje pro dialýzu, a my jsme se měli zavázat, že budeme od nich odebírat další pomůcky nutné pro dialýzu - mimochodem levněji než jsme odebírali doposud. Druhá firma, která byla také oslovena a neuspěla, napsala pak stížnost. Kontrola z krajského úřadu, která následovala, konstatovala pochybení a zastavila celou soutěž. Vše bylo pouze na papíře, nic se fakticky nestalo. Rozhodně to ale není důvod mého odchodu.

Ale výběrové řízení neproběhlo tak, jak mělo. I když se jednalo o zakázku za několik milionů, vy jste vypsali pouze poptávku, která se zadává v případě, když nepřesáhne dva miliony. To jste nevěděl?

Záleží na úhlu pohledu. Je to složité, a když to vytrhnete z celkového kontextu, tak to může vést k tomuto závěru. Ten problém je spíše u právníka, měl nás na to upozornit. My tady nemáme specialistu na zadávání veřejných zakázek, to je pravda. Já to ale neberu jako závažné pochybení, podařilo by se nám zachránit dialýzu, což bylo pro mě podstatné.

Kvůli této kauze vám byl výrazně snížen plat.

Bylo mi strženo padesát procent osobního příplatku.

Vaše manželka působí v jihlavské nemocnici jako manažerka kvality. Myslíte si, že je vhodné, aby manželé působili v jedné nemocnici v tak vysokých funkcích?

Manažer kvality je metodický pracovník, nikoliv vysoká manažerská funkce, která má vliv na řízení firmy. Jejím úkolem je nastavovat společně se zaměstnanci procesy, které vedou k ozdravění nemocnice. Ona mi nikdy podřízená nebyla. Takže si nemyslím, že by na tom bylo něco špatného.

Chtěl byste ještě někdy vést nějakou nemocnici?

Už ne. V téhle funkci pracuji už moc dlouho a jsem z toho unavený.

Kdybyste měl svou soukromou nemocnici, řídil byste ji jinak než krajskou?

Styl týmové práce by byl stejný. Bylo by možné lépe motivovat pracovníky a ty špatné nechat na minimálních platech. To by byla podstatná změna.

Jaké jsou teď vaše plány?

Budu pokračovat v privátní ortopedické ordinaci, kterou v Ústí provozuji od roku 1993. Vracím se i ke sportovní medicíně a těším se, že budu zase operovat. Chci také využít svých zkušeností z řízení nemocnic a věnovat se funkci auditora v oblasti ISO.

Proslýchá se, že si chcete vybudovat v Ústí kliniku. Co je na tom pravdy?

Vidíte, zase kachna. Kde bych na to vzal?

A co vaše politická kariéra? Prý chcete kandidovat v komunálních volbách v Ústí.

To není pravda. V komunálních volbách kandidovat nechci a nebudu. Chci se naplno věnovat rodině a pak privátní ambulanci. Po zkušenostech již žádné politické ambice nemám. Působil jsem od roku 1998 v komunální politice a myslím si, že se udělalo hodně dobré práce.

Co říkáte jako lékař na reformy ministra zdravotnictví Davida Ratha?

Ratha nemám rád. Jako ministr vystupoval moc arogantně, nepracoval týmově a rozhodnutí dělal samostatně. Jeho zákon o neziskových organizacích je podle mě špatný. Jeho úhradové vyhlášky byly také šlápnutím vedle. A bohužel všechno odnášejí pacienti.

Prý se vám Rath musel kdysi omluvit. Za co?

Kdysi vydal článek, že v Ústí tunelujeme nemocnici. To nebyla pravda a soud mu nařídil veřejnou omluvu.

Curriculum vitae

Jiří Madar se narodil 26. prosince 1958. Je ženatý, má dvě děti.

1985 - absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

19851997 - ortoped, sportovní lékař v ústecké nemocnici.

19972000 - léčebný náměstek v ústecké nemocnici.

20002003 - ředitel ústecké nemocnice.

14. 6. 2004 - 30. 6. 2006 - ředitel jihlavské nemocnice.

Dvakrát se zúčastnil jako sportovní lékař týmu boxerů olympiády, v roce 1992 v Barceloně, 1996 v Atlantě. Od roku 1998 je zastupitelem města Ústí nad Labem.

Vysočina

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?