Maďaři chystají reformu zdravotnictví

19. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Maďaři chystají reformu zdravotnictví. Maďarská vláda odsouhlasila plán na vytvoření individuálních kont sociálního pojištění, což by mělo vést k větší průhlednosti financování zdravotní péče. Změny by měly být platné již od července, napsal dnes v úterý Vilaggazdasag...


Budapešť - Maďaři chystají reformu zdravotnictví. Maďarská vláda odsouhlasila plán na vytvoření individuálních kont sociálního pojištění, což by mělo vést k větší průhlednosti financování zdravotní péče. Změny by měly být platné již od července, napsal v úterý deník Vilaggazdasag.

S problémy ve zdravotnictví se potýká řada středoevropských zemí, včetně České republiky. Reformu má za sebou zatím jen Slovensko. Maďarsko se ale ke Slovákům zřejmě brzy přidá. Investoři a Evropská unie totiž na maďarskou vládu tlačí, aby přijala opatření ke snížení deficitu veřejných financí, jehož výše poslední rok značně kazí image celé země.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

Vládnoucím socialistům a liberálům tak nezbývá nic jiného, než přistoupit na radikální reformy. Reforma zdravotnictví byla i jedním ze stěžejních témat jejich volební kampaně. První kolo voleb jim navíc dalo velmi slušné šance na vytvoření příští vlády, rozhodne se však až v neděli. Změna financování zdravotnictví je ale zřejmě na dohled.

Jen letos Maďarsko vydá na lékařskou péči celkem 661 miliard forintů, tedy téměř 71 miliard korun. V celkové částce navíc nejsou započítány dotace na léky, které činí 300 miliard forintů (asi 32 miliard korun).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?