Maďarská koalice směřuje ke kompromisní zdravotní reformě

15. 6. 2007 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberálně orientovaní svobodní demokraté chtěli pustit více konkurence do zdravotního pojištění, dosud spravovaného státním zdravotním fondem. Socialisté se liberalizace obávali, protože by mohli přijít o přízeň chudších a starších voličů...


Maďarští socialisté ve čtvrtek nabídli kompromisní reformu zdravotnictví, aby ukončili spor svým menším koaličním partnerem a zažehnali možnou vládní krizi. Oznámila to agentura Reuters.

Liberálně orientovaní svobodní demokraté chtěli pustit více konkurence do zdravotního pojištění, dosud monopolně spravovaného státním zdravotním fondem.

Socialisté se naopak liberalizace obávali, protože by v takovém případě mohli přijít o přízeň chudších a starších voličů. Během sporu v dubnu odstoupil ministr zdravotnictví, nominovaný svobodnými demokraty.

Ve čtvrtek však socialisté navrhli nahradit státní zdravotní fond regionálními fondy, které by soutěžily o pojištěnce. Do těchto fondů by také mohly investovat soukromé společnosti, které by v nich později směly získat menšinový podíl.

„Zdravotnictví potřebuje ozdravit, ale nikoliv šokovou terapií. Navrhujeme rozumný kompromis,“ prohlásil socialistický premiér Ferenc Gyurcsány. Doufá, že s koaličním partnerem se podaří definitivně dohodnout během jednoho až dvou týdnů.

Svobodní demokraté v reakci označili dnešní návrh za významný krok kupředu v debatě o reformě zdravotního pojištění, protože umožní do systému zapojit soukromý kapitál, což původně socialisté rozhodně odmítali.

Maďarsko roky žilo nad poměry, ale až po vítězství v parlamentních volbách loni v dubnu se Gyurcsány pustil do reforem a úsporných opatření, které mají zkrotit rozpočtový schodek, nejvyšší v EU.

Během pár měsíců pak vládní koalice prosadila i ve zdravotnictví převratné změny jako poplatky u lékaře a v nemocnicích, které se však měly stát jen předzvěstí zásadnější reformy zdravotní péče.

Avšak i díky dílčím krokům Maďaři měli v prvním čtvrtletí fond zdravotního pojištění v přebytku, poprvé od začátku 90. let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?