Maďarská vláda cenzuruje zprávy o covidu-19, tvrdí obhájci práv

29. 4. 2020 6:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Maďarská vláda má pod totální kontrolou informace, které se týkají pandemie vyvolané koronavirem a zdravotníci se bojí mluvit s novináři, byť i jen anonymně, aby nebyli vyhozeni. Podle serveru Balkan Insight to tvrdí nevládní lidskoprávní organizace Maďarský svaz občanských svobod (TASZ).


Kabinet premiéra Viktora Orbána centralizoval komunikaci o pandemii a filtruje zveřejňování informací o nemoci covid-19. Alternativní zdroje těchto informací, zvláště pracovníci ve zdravotnictví, se obávají, že přijdou o práci, budou-li s médii hovořit. Navíc nový "koronavirový zákon" povede k větší autocenzuře mezi novináři.

To jsou hlavní závěry zprávy, kterou TASZ vypracovala na základě rozhovorů vedených s novináři 19 nezávislých médií o jejich zkušenostech s tím, jak vláda a další státní instituce zacházely v prvním měsíci krize s informacemi o vypuknutí pandemie.

Hlavní orgán, který má v Maďarsku na starosti zvládání pandemie covid-19 se nazývá operační skupina, která pořádá každý den tiskové konference. Nemocnice, ministerstva, profesionální organizace ani jiné státní instituce nesmějí o situaci s médii hovořit. Všechny otázky, které se týkají tématu, musí být totiž pokládány jen zmíněné operační skupině.

Operační skupina navíc několik týdnů po vypuknutí krize z tiskových konferencí udělala online briefingy. Novináři tak nyní mohou otázky pokládat jen prostřednictvím e-mailů, což znemožňuje doplňující otázky.

Kromě toho dotazy, na které se má odpovídat, jsou podle zprávy svazu pečlivě vybírané. Některá média jsou přitom kompletně ignorována, a řada citlivých otázek proto zůstane nezodpovězená, tvrdí mimo jiné ve své zprávě Maďarský svaz občanských svobod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?