Maďarskému výrobci léčiv Richter klesly čtvrtletní zisk i tržby

5. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Maďarskému výrobci léčiv Richter Gedeon Rt klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk o 8% na 7,52 miliardy forintů, tedy 30 milionů eur. Meziročně se Richteru snížily i tržby. Pokles způsobil slabší kurz amerického dolaru a nepříznivé podmínky na maďarském trhu...


BUDAPEŠŤ - uvedla firma ve včerejší zprávě.

Zisk koncernu za leden až březen byl slabší, než analytici očekávali. V průměru počítali s profitem 7,94 miliardy forintů, před rokem Richter v prvním čtvrtletí vydělal 8,18 miliardy forintů.

Tržby skupině klesly o 1,2 procenta na 28,14 miliardy forintů, byly ale vyšší než analytiky odhadovaných 27,44 miliardy forintů. Velikostí tržeb je Richter druhý největší farmaceutický koncern ve střední Evropě.

„Pokles je částečně způsoben nepříznivým devizovým kurzem,“ uvedl Richter ve zprávě. „Dolar vůči forintu v uvedeném období klesl o 8,4 procenta,“ dodává zpráva. Část vývozních příjmů má Richter právě v dolarech.

Celkový vývoz Richteru ve čtvrtletí dosáhl 97,4 milionu dolarů, meziročně se zvýšil o 12,6 procenta. Tržby na domácím trhu se snížily o 11,1 procenta na 7,93 miliardy forintů, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?