Maďarsko zažívá turistický boom díky bolavým zubům

7. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Maďarsko zažívá turistický boom. Ne kvůli krásné Budapešti, ani díky věhlasným lázním. Důvodem jsou bolavé zuby. Maďarsko se stává zřejmě nejoblíbenější destinací Britů, které trápí zubní kaz. Díky nízkým nákladům na stomatologické ošetření se jim vyplatí zakoupit letenku a za necelé dvě hodinky se ocitnout na zubařském křesle daleko od domova...


Zlepšují se i místní služby, a tak nad cestou není třeba dlouho váhat, píší internetové stránky BBC.

Ukázkovým příkladem jsou scény, které se každý den odehrávají v nenápadné dvoupatrové budově na předměstí Budapešti. V přízemí vrčí auta a na první pohled je jasné, že jde o autoservis.

Jen o patro výš se ale táhne dlouhá fronta lidí, kteří požadují úplně jinou službu, než jakou je oprava jejich plechového miláčka. Cedule na dveřích mluví jasně - Kreativ Dental Clinic. Jedna z mnoha zubních ordinací, které se stávají oblíbeným cílem turistů s bolavým chrupem.

Majitel kliniky Attila Knott si dal na své klinice opravdu záležet. Čekárnu zdobí vlajky všech států Evropské unie, stěny jsou zaplaveny nápisy „Hello“ a v televizi zrovna běží poslední fotbalový zápas populární Ligy mistrů.

Někdo by mohl namítat, že vybavení není úplně vkusné, ale na druhou stranu je velmi účelné. Za jediné ráno se v čekárně scházejí Nizozemci, Dánové, Irové a Britové.

Za dveřmi ordinace v křeslech sedí vedle sebe dva pacienti a kolem nich poletují členové zubařského „teamu“. V protějších dveřích technici dokončují nové zubní můstky a implantáty. Mezi všemi ale vyčnívá majitel a mistr zubař - Attila, kterému jeho kolegové přezdívají „dáseň“. Je to výřečný muž.

„Když jsem otevřel kliniku, drtivá většina mých pacientů byli Maďaři. Přicházeli většinou na prohlídky a s malými kazy. Byla to velmi časově náročná práce, ale moji technici se nudili a neměli co na práci,“ říká. „Tak jsem začal myslet na Dány, Nizozemce, Iry a Brity,“ dodává.

Jeho pacienti jsou evidentně spokojeni. „Když se objeví nějaké problémy, stává se ze mě rozhodný muž. Vezmu si pár aspirinů a sedám do letadla,“ tvrdí třiapadesátiletý Bill, který se za Attilou vydal až ze skotského Edinburghu.

Přesně takové pacienty si majitel pochvaluje. Podle svých slov ošetří měsíčně až 90 pacientů z Británie a Irska. A má co nabídnout. K mání jsou i velmi drahé implantáty, kterými se může pochlubit jen velmi málo jiných klinik.

Ceny jsou nesrovnatelné. Zatímco za zubní implantát si zubař v severní části Londýna řekne až 2000 liber (asi 90.000 korun), Attila si účtuje zhruba 600 liber (27.000 korun).

Starý známý Bill by si rád nechal vyčistit zubní kanálky, potřebuje čtyři implantáty a 12 zubních korunek. Zatímco jeho osobní zubař z Edinburghu by si za podobnou „transakci“ napočítal 17.000 liber (zhruba 750.000 korun), v Maďarsku ho stejný zákrok vyjde na 7.000 liber, tedy více než 300.000 korun. Není divu, že mu téměř 1440 kilometrů mezi Edinburghem a Budapeští nevadí.

ČTK, Zdroj: BBC News

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?