Mají echokardiograf a chystají další nákupy

25. 7. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
"Umíme další moderní vyšetření,“ hlásí z žatecké nemocnice. Nově ve zdravotnickém zařízení mohou pacienti využívat echokardiograf, ultrazvukový přístroj pro vyšetření srdce, který zkvalitní péči o nemocné.


Vedení nemocnice plánuje i další obměnu přístrojového vybavení, musí ale brzdit, do zdravotnictví jde méně peněz, přístroje jsou přitom hodně finančně nákladné.

„Na interním oddělení máme nový echokardiograf. Moderní ultrazvukový přístroj umožní zkvalitnění diagnostiky pacientů s onemocněním srdce,“ pochlubil se Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice. Echokardiograf pořídila žatecká nemocnice za jeden milion korun. Na jeho nákupu se podíleli sponzoři, ale také Ústecký kraj.

Další modernizace se chystá, například u odběrů krve

Vedení nemocnice plánuje i další investice. „Letos se budeme soustředit na vybavení místnosti pro odběry krve. V dalších letech pak chceme vyměňovat další potřebné přístroje. Potřebujeme obměnit některé přístrojové vybavení pro operační sály, přístroje pro neinvazivní operační metody, uvítali bychom také další zařízení na monitorování plodu pro gynekologicko – porodnické oddělení. Musíme vše pořizovat postupně, obměna je ale nutná, budeme v ní pokračovat,“ vysvětluje Novák.

Ve všech případech jde o drahé přístroje, které stojí sta tisíce korun. „Další potřebnou akcí je také digitalizace rentgenového pracoviště. CT pracoviště už máme plně digitální, ještě potřebujeme rentgen, abychom mohli snímky konzultovat se vzdálenými pracovišti, kdykoli bude potřeba,“ pokračuje ředitel nemocnice. Pacienti, lékaři i vedení nemocnice by samozřejmě rádi, aby výměna starších přístrojů za nové šla o mnoho rychleji. Tomu ale brání, jak jinak, nedostatek financí.

„Peněz bohužel není nazbyt, všechno je o penězích. Samozřejmě bychom si představovali rychlejší výměnu přístrojů, nejlépe ihned, ale to není možné.
Jsou to všechno statisícové částky.

Finanční situace není nejrůžovější, modernizovat přístroje se ale musí, to je nutnost,“ je si vědom Čestmír Novák.

Přístroje se mění postupně, pořád se shánějí peníze

„Přístroje musíme měnit postupně, vždy když se nám podaří nějaké peníze našetřit nebo získat prostřednictvím dotací nebo sponzoringu,“ dodal ředitel nemocnice.

Nemocnice v Žatci se stará o zhruba devadesát tisíc lidí, je jedinou s akutní péčí v okrese Louny. Má čtyři základní oddělení, která loni přijala k hospitalizaci téměř sedm a půl tisíce pacientů z okresu Louny i některých jiných regionů.

Další tisíce lidí ošetřili lékaři z nemocnice v ambulancích. Letos ji trápí další finanční problémy, zdravotní pojišťovny totiž všem nemocnicím posílají méně peněz než v minulosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?