Makedonský parlament schválil sporný zákon zpřísňující potraty

11. 6. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Makedonský parlament těsnou většinou schválil kontroverzní zákon, který zpřísňuje podmínky interrupcí a podle kritiků tím omezuje práva žen. Právní předpis prosadila vláda díky své většině v zákonodárném sboru ve zkráceném řízení. Informoval o tom server BalkanInsight.


Zákon byl podle serveru schválen prakticky bez rozpravy. V parlamentu, který má 123 členů, pro něj zvedlo ruku 62 poslanců vládnoucí konzervativní strany VMRO-DPMNE. Zkrácené řízení nenechalo žádný čas pro širší diskusi veřejnosti o navrhovaném normativním aktu.

Dosavadní zákon z roku 1976 ponechával rozhodnutí o potratu na ženě, která o ni žádala, a na lékaři. Podle nové právní úpravy musí žena podat oficiální žádost o provedení interrupce a předložit potvrzení, že svůj záměr konzultovala s poradenskou službou, že o něm informovala svého partnera a že navštívila gynekologa.

Nový zákon mimoto ženám zakazuje, aby podstoupily druhou interrupci před uplynutím roku od předchozího potratu.

V době, kdy vládní poslanci za bojkotu opozice právní předpis schvalovali, demonstrovaly před budovou parlamentu stovky odpůrců, kteří požadovali okamžité stažení návrhu zákona. „Moje tělo, moje rozhodnutí“ nebo „Nejsem vrah dětí“ hlásaly transparenty v rukou některých účastníků protestu.

O ustoupení od tohoto legislativního záměru se zasazovalo i 91 regionálních a mezinárodních organizací na ochranu lidských práv, které společně zaslaly makedonským poslancům protestní dopis.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?