Česko patří mezi nejvýznamnější producenty máku setého napříč celým světem. Není divu, že se v naší kuchyni objevuje celá řada receptů, kde se mákem opravdu nešetří. Jedním z nich je makovec. Chutný a vláčný dezert není na přípravu nijak náročný. Stačí smíchat mletý mák s moukou, cukrem, vejcem, mlékem a olejem.
Co se dozvíte v článku
Makovec recept: nadýchaný s polevou
Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 hrnek mletého máku,
- 3/4 hrnku cukru krupice,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 celé vejce,
- 1 hrnek mléka,
- 1/2 hrnku oleje,
- 200 g moučkového cukru,
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy.
Postup
- V míse smíchejte všechny suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, mák, cukr a vanilkový cukr. Poté přidejte tekuté složky – vejce, mléko a olej. Těsto vyšlehejte ručním mixérem do hladké konzistence.
- Nyní si připravte menší pečicí plech nebo dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Vložte do formy pečicí papír a nalijte do ní těsto. Makovec pak pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 30 minut.
- Hotový koláč nechte vychladnout. Na něj posléze přijde citronová poleva. Připravuje se opravdu velice jednoduše – stačí smíchat moučkový cukr s citronovou šťávou. Pořádně je promíchejte metličkou.
- Pokud se vám i po důkladném promíchání zdá poleva příliš hustá, můžete přidat ještě trochu citronové šťávy. Polevu nalijte na vychladlý makovec a dejte ztuhnout do lednice.
Mák je velice zdravý
Dominantní surovinou makovce je logicky mák. Drobná zrníčka máku se získávají z uzrálých makovic máku setého. Makovice jsou vlastně tobolky, ze kterých se pak vytloukají semena. Zralý mák neobsahuje prakticky žádné alkaloidy. Naopak je mimořádně hodnotný po nutriční stránce. Najdete v něm obrovské množství vápníku (dvanáctinásobné v porovnání s kravským mlékem).
Mák je také vynikajícím zdrojem bílkovin. V tomto ohledu se dokonce vyrovná kuřecímu a krůtímu masu. Mák by proto měli do svého jídelníčku určitě zařadit vegetariáni a vegani. Pravidelná konzumace máku je navíc prospěšná pro trávicí ústrojí. 100 g máku obsahuje skoro 20 g vlákniny, což je opravdu hodně.
Doporučuje se dále konzumovat při problémech se zvýšeným cholesterolem. Černá zrníčka máku obsahují linolové a olejové kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Naopak zvyšují množství „hodného“ HDL cholesterolu.
Další varianty makovce
Základního receptu na makovec se nemusíte držet úplně striktně. U tohoto dezertu si můžete dovolit experimentovat se surovinami a příchutěmi. V některých rodinách se do těsta přidávají třeba švestková povidla, protože mák si obecně výborně rozumí se švestkami. Jako alternativa povidel mohou posloužit domácí marmelády a džemy.
Někdo má v těstě rád rozinky a oříšky. Také můžete zkusit oddělit žloutky od bílků a vyšlehat z bílků sníh, který těsto krásně odlehčí. Zajímavější chuti dosáhnete tím, když do těsta přidáte pomerančovou šťávu, pomerančový likér nebo jiný ovocný likér.
Ozvláštnit se dá i poleva na makovec. Zkuste ještě teplý dezert potřít meruňkovou marmeládou. Polevu, která se běžně připravuje z citronové šťávy a moučkového cukru, lze vylepšit použitím limetkové šťávy.
Tipy na zdravější makovec
Díky použití velkého množství máku patří makovec mezi výživnější dezerty. Základní recept na těsto ale obsahuje pšeničnou mouku, ve které se nachází lepek. Pokud máte alergii na lepek nebo se prostě snažíte vyhýbat mouce, můžete mouku nahradit mandlovou moukou, kokosovou moukou, rozemletými ovesnými vločkami nebo najemno namletými oříšky.
Musíte si ale uvědomit, že kvůli absenci lepku se bude směs na makovec chovat úplně jinak. Lepek funguje v těstu jako pojivo, které drží všechny složky pohromadě. Proto je nutné přidat do bezlepkového makovce více vajec, která hmotu propojí.
V receptu na bezlepkový makovec se navíc bílý rafinovaný cukr nahrazuje surovým třtinovým cukrem a sladkým ovocem. Rozmixovaný banán a nastrouhané jablko dodají makovci nejen na sladkosti, ale také zajistí, že bude příjemně vláčný.
Potíráte něčím makovec?
Kromě třtinového cukru je samozřejmě možné využít i jiná alternativní sladidla – třeba kokosový cukr, stévii nebo datlovou pastu. Pokud se rozhodnete pro tekutá sladidla, jako jsou čekankový, agávový nebo javorový sirup, uberte na jiných tekutých surovinách, jako jsou mléko a olej. Jinak bude těsto příliš tekuté.
V některých receptech na bezlepkový makovec se můžete setkat s označením rakouský makovec. Tento dezert se totiž tradičně připravuje v Rakousku – na rozdíl od níže uvedeného receptu se v něm ale nepoužívá žádná oříšková mouka, třtinový cukr nebo rozmixované ovoce. Klasický rakouský makovec obsahuje máslo, bílý cukr, mletý mák a vejce.
Makovec recept: varianta s ovocem
Ingredience
- 1 hrnek mandlové mouky,
- 1 hrnek mletého máku,
- 1/2 hrnku třtinového cukru,
- 1 vanilkový cukr,
- 3 celá vejce,
- špetka soli,
- 1 hrnek mléka,
- 1 zralý banán nebo jablko.
Postup
- Oddělte bílky od žloutků a utřete žloutky s třtinovým cukrem a vanilkovým cukrem. K utřené směsi přidejte mandlovou mouku, mletý mák a ovoce.
- Pokud si vyberete banán, rozmačkejte ho vidličkou. Jablko strouhejte na struhadle. Vše zalijte mlékem a rozmixujte mixérem do hladké konzistence.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Ručně a opatrně vmíchejte sníh do těsta. Dortovou formu nebo pečicí plech vyložte pečicím papírem.
- Do formy nalijte těsto. Makovec pečte v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu 30 minut.

Recept na rakouský makovec
Ingredience
- 200 g mletého máku,
- 125 g másla,
- 125 g cukru krupice,
- 4 velká vejce,
- špetka soli,
- 1 limetka,
- 100 g moučkového cukru.
Postup
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Do pěny postupně zašlehávejte žloutky jeden po druhém.
- Do těsta přidejte mletý mák a nastrouhanou kůru z limetky. Oddělené bílky vyšlehejte společně s troškou soli do pevného sněhu. Sníh z bílků pak opatrně vmíchejte do těsta.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu nebo menší plech vyložte pečicím papírem a vylijte na něj těsto.
- Vložte makovec do vyhřáté trouby a pečte ho asi 20 minut. Během pečení si připravte polevu. Stačí smíchat šťávu z jedné limetky s moučkovým cukrem.
- Pořádně ji promíchejte metličkou, aby byla hladká. Upečený a vychladlý makovec polijte polevou. Nechte ji zatuhnout, než budete dezert krájet a podávat.
Zdroje: cpzp.cz, ceskatelevize.cz, budejovice.rozhlas.cz, life.forbes.cz