Malárie dle vědců zabije milion lidí za rok, léky jsou drahé

3. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Malárie ročně ve světě připraví o život asi milion lidí. Úmrtí se dá předcházet farmakologickou léčbou, ale lidé v chudých zemích berou starší verze léků, proti nimž jsou původci nemoci odolní.


Tvrdí to experti, kteří jednají na mezinárodní konferenci v keňském Nairobi o nové očkovací látce a o dostupnosti účinnějších antimalarik.

Nejnovější kombinovaná léčba obsahující přírodní látku artemisinin (Artemisinin Combination Therapy, ACT) v některých afrických zemích může stát až 65 násobek minimální denní mzdy. Vyplývá to z průzkumu situace na trhu v šesti afrických zemích, o kterém informovala Reuters.

Léky ACT zde tvoří nejvýše 15 procent antimalarik na trhu, přestože jejich vlády se před třemi lety ke kombinovaným antimalarikům přiklonily.

Odborníci doufají, že díky 225 milionům dolarů (přes čtyři miliardy korun), které chce uvolnit Světový fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, se v deseti subsaharských zemích a také v Kambodži podaří snížit cenu ACT antimalarik o asi 20 centů na 50 centů.

Malárii podléhají především malé děti a těhotné ženy. Podle agentury DPA připraví o život dítě každých 30 sekund. V současnosti se na 20 místech v Africe testuje nová vakcína.

První zkušenosti s ní jsou podle odborníků nadějné, očkované dětí se nakazily o 50 procent méně. Vědci nyní provádějí třetí řadu zkušebních testů.

Na vývoji vakcíny se podle agentury AFP kromě farmaceutických laboratoří podílí například sdružení Malaria Vaccine Initiative, které financuje Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Malárii způsobuje jednobuněčný organismus plasmodium, který přenášejí některé druhy komárů. Symptomy jsou horečka, svalový třes, bolest kloubů, dávení a křeče. Pokud není nemoc dostatečně léčena, mohou pacienti upadnout do kómatu a v nejhorších případech i zemřít.

Pátého ročníku pětidenní konference, kterou pořádá mezinárodní organizace zabývající se malárií Multilateral Initiative on Malaria, se účastní asi 2000 odborníků z celého světa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?