Málo informací o metylalkoholu

2. 10. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Starostové hlavně na Chebsku a Sokolovsku si stěžují na postup úřadu v okamžiku, kdy se v kraji objevil první případ otravy metylalkoholem. Podle nich selhal krajský úřad, když o případu informoval až druhý den. Radnice do teď taky nedostaly žádné oficiální informace. Karlovarské hejtmanství ale pochybení odmítá.


Marek ŠTĚTINA, redaktor: Prvního pacienta s otravou metylalkoholem v Karlovarském kraji přijala nemocnice ve středu 26. září. Informace o případu se ale dostaly na veřejnost až druhý den odpoledne.

Ivo MLÁTILÍK, starosta, Františkovy Lázně /NS-LEV21/: Považuju to za obrovské selhání. Tady za to by měl odpovídat hejtman a všechny tyhle ty krizové záležitosti by měly být okamžitě rozeslány.

Josef NOVOTNÝ, hejtman Karlovarského kraje /ČSSD/: Odmítám to, že jsme neinformovali, protože jakmile jsme měli potvrzeno z nemocnice v Sokolově, že se jedná opravdu o otravu metylalkoholem, tak jsme vydali prohlášení a informace pro všechny média.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Informace z Karlovarského kraje přišla novinářům ve čtvrtek v 15:10. To už ale o případu informovala média včetně České televize z vlastních zdrojů. Kritikům ale vadí to, že radnice v Rovné, odkud otrávený 55letý muž pochází, dosud nedostala žádnou oficiální zprávu.

Ivo MLÁTILÍK, starosta, Františkovy Lázně /NS-LEV21/: Nejenom, že lidi nebyli včas varováni, ale nebyly varovány včas ani média a tím pádem se to nemohlo rozšířit.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Všechny tři pacienty otrávené metylalkoholem v Karlovarském kraji přijala soukromá nemocnice v Sokolově. Její vedení tvrdí, že postupovalo přesně podle pokynů ministerstva zdravotnictví.

Jiří ŠTEFAN, zdravotní ředitel, Nemocnice Sokolov: Do 24 hodin máme informovat po potvrzení otravy metylalkoholem, což jsme taky učinili.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Podle hejtmana ale úřad nemusí informovat veřejnost při pouhém podezření na otravu.

Josef NOVOTNÝ, hejtman Karlovarského kraje /ČSSD/: Je potřeba informovat lidi okamžitě, co nejrychleji. Na druhou stranu není potřeba vyvolávat paniku.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Podle starostů v kraji chybí efektivní a včasný systém varování, podobný jako je při povodních nebo jiných mimořádných událostech. Marek Štětina, Česká televize, Karlovy Vary.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?