Mám 10 let praxe a 26 tisíc hrubého. V Česku končím

1. 11. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Se sedmatřicetiletým internistou Pavlem Vávrou už nic nehne. Na konci roku podá v nemocnici v Novém Městě na Moravě výpověď, a tím pro něj desetiletá kariéra v českém zdravotnictví končí.


„Plánuji si najít práci lékaře v Rakousku nebo v Německu. Zvažuji také přestup do soukromé sféry, kde si vydělám mnohem víc než v české nemocnici,“ říká Vávra.

Po deseti letech praxe na interně a dvou atestacích má na výplatní pásce 26 900 korun hrubého. Zhruba stejnou částku si přivydělá ještě sloužením přesčasů. Ovšem na úkor osobního života.

„Když to přepočítám na hodiny, trávím v práci sedm týdnů měsíčně,“ konstatuje Vávra.

Chceme přidat!

Vávra není sám, komu dochází s těmito podmínkami trpělivost. Výzvu Lékařského odborového klubu (LOK) Děkujeme - odcházíme, která má vyburcovat politiky k činu, už podepsalo 3600 lékařů. Ti všichni hrozí hromadnou výpovědí.

Jen v nemocnicích, jejichž personál uvažuje o exodu nejvíce, přitom pracuje kolem 15 tisíc doktorů a doktorek. Nespokojenci chtějí, aby vláda začala řešit jejich nízké platy. Ministrům dávají čas do konce roku. Pokud se ani poté nic nezmění, hodlají podat výpovědi. „Vláda nic neřeší a zlehčuje to. Místo navýšení platů nám nabídli jejich seškrtání,“ zlobí se předseda LOK Martin Engel s odkazem na plánované úspory v platech státních zaměstnanců.

„V Německu nebo v Rakousku lékaři pobírají trojnásobek průměrné mzdy. U nás je to jen 1,4násobek. Nechceme mít stejné platy jako v Německu, otrocky to přepočítávat podle kurzu eura, ale chceme mít stejně jako oni trojnásobek průměrné mzdy,“ shrnuje požadavky odborářů Engel.

Pokud by skutečně všech 3600 hrozících lékařů poděkovalo a odešlo - a je pravděpodobné, že do konce roku výzvu podepíší ještě další - některá oddělení v českých nemocnicích se podle odborářů mohou „těšit“ na jistý kolaps.

„Pro zdravotnictví by tak velké množství výpovědí bylo smrtelnou ranou. Už nyní v nemocnicích chybí přes tisíc lékařů, což se řeší přesčasy,“ podotýká Engel.

Podobně mluví i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Tohle není hra na stávku. Pokud lékaři odejdou, jejich práci nebude mít kdo nahradit,“ upozorňuje.

Hledá se 10 tisíc lékařů

Lékaři navíc budou brzy chybět prakticky v celé Evropské unii. V roce 2012 totiž vejde v platnost směrnice, která doktorům ze všech členských zemí zakazuje odpracovat více než osm přesčasových hodin týdně.

„Například v Německu kvůli tomu bude chybět deset tisíc lékařů. Je jasné, že se na to německé nemocnice snaží připravit už teď a lákají doktory ze zahraničí,“ říká Kubek. „Opravdu nemám strach, že by se pro české lékaře ve světě nenašlo uplatnění,“ doplnil. Čeští lékaři se dobře uplatňují hlavně v Německu, Rakousku nebo Velké Británii. Pracují ale i v USA nebo arabských zemích. Největší zájem je o anesteziology, chirurgy nebo porodníky.

České zdravotnictví se na očekávaný nedostatek lékařů po roce 2012 zatím nijak zvlášť nepřipravuje. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) věří, že zná způsob, jak evropskou směrnici naplnit i bez navyšování počtu lékařů.

Jeho řešením jsou takzvané smluvní platy. Heger tímto nápadem lékařům vzkazuje zhruba toto: Za určitou částku budete muset obstarat dobré fungování vašeho oddělení, ale jak dlouhou dobu vám to zabere, je vaše věc. Za to dostanete vyšší plat i bez služeb.

Odešlo už 14 % absolventů

O odchodu do zahraničí uvažuje stále více lékařů. Loni si potvrzení o profesní bezúhonnosti, bez něhož českého doktora v cizině žádná nemocnice nezaměstná, vyzvedlo asi 400 lidí. Letos jich bylo stejně jen v prvním pololetí.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?