Mám se bát lékařů - cizinců?

18. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plánská nemocnice se potýká s personálními potížemi. Nedostatek zdravotních sester je celorepublikovým problémem. Odpovědné, těžké a směnné zaměstnání za málo peněz není lákavé. Chybí ale i lékaři. Nemocnice siuaci vyřešila - v průběhu prázdnin nastoupí osm doktorů ze Slovenska...


Obdobná sitace je podle slov ministra Fišera prý i v příhraničí Německa či Rakouska. Malé nemocnice příliš nelákají, a to i přesto, že ředitel té plánské tvrdí, jak zde mají doktoři nejvyšší platy z celého západočeského regionu. Nadějně vypadá i možnost přidělení služebních bytů. Přesto na inzeráty nereagoval žádný z českých lékařů. Zato Slováci jsou ochotni žít i s dětmi do doby dostavby bytů v Plané na ubytovně, nabízené pracovní i finanční podmínky se jim zdají velmi výhodné.

Sám sebe se ptám, zda mne za této situace jako potencionálního pacienta jediné okresní nemocnice má znepokojovat, že mé zdraví může jednou ležet v rukou lékařů - cizinců. Doufám, že k tomu není důvod. Když už jsou ekonomické poměry v našich zeměpisných šířkách nastaveny tak, že lékařské „mozky“ lépe zaplatí privátní než státní zařízení, musíme se smířit s tím, že jejich místa budou zaujímat jiní, pro které se podmínky v jejich domovině staly stejně neúnosné. Nastoupí-li do Plané slovenští zdravotníci, kteří zdejší podmínky začnou dnes a denně srovnávat se slovenskými, nabídnuté příležitosti by si měli vážit. Kvalitě zdravotnické péče z pohledu pacienta by to mohlo jen prospět.

ALEŠ TOLAR, Tachovský deník, 16.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?