Máme být na co pyšní

2. 7. 2009 10:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pavel Hroboň po necelých třech letech odchází z ministerstva. Přiznává, že se mu sice nepodařilo prosadit vše, co chtěl, celkově ale své působení na ministerstvu hodnotí kladně. „Pokud porovnáme to, co se nám podařilo udělat, s našimi původními záměry, nevypadá výsledek moc dobře, celkově ale máme být na co pyšní,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz Hroboň..


Kdy jste se rozhodl z ministerstva odejít? Sehrál v tom roli pád vlády? Nebo celkově politická situace u nás?

Jedná se o dlouhodobé rozhodnutí. Nejsem politik a chystal jsem se proto odejít několik měsíců před volbami bez ohledu na to, zda jsou řádné nebo mimořádné.

Co je hlavním důvodem Vašeho rozhodnutí?

Je jasné, že v současné situaci už není žádná šance na prosazení dalších reformních kroků.

Reformu se sice prosadit nepodařilo, mnoho věcí se ale změnilo. Čeho si ceníte nejvíce?

Pokud porovnáme to, co se nám podařilo udělat, s našimi původními záměry, nevypadá výsledek moc dobře. Pokud ale porovnáme změny uskutečněné v posledních třech letech s výsledky činnosti ministerstva v letech 1996-2006, máme být rozhodně na co pyšní. Mimo jiné bych jmenoval dosažení nejlepší dostupnosti moderní zdravotní péče v historii, zavedení nového transparentního systému stanovení cen a úhrad léčivých prostředků, postupné používání systému DRG v úhradách nemocnicím, posílení práv pacientů a získání státních dotací na profesní vzdělávání zdravotníků. A to ani nezmiňuji zavedení regulačních poplatků, politicky sice sporné, ale technicky jednoznačně úspěšné.

Co naopak považujete za svůj neúspěch?

Nepodařilo se prosadit zákony, které by postupně vedly k významnému zvýšení efektivity českého zdravotnictví. V současné ekonomické recesi a jen pomalém růstu ekonomiky, který bude následovat, by se nám obzvláště hodily.

Řídil jste sekci zdravotního pojištění, co je dle Vás v této oblasti třeba ještě udělat?

Nechám stranou dlouhodobé záměry. Věřím ale, že velmi brzy po volbách se podaří přijmout v podstatě hotové novely zákona č. 48 týkající se legalizace nadstandardu a nové úpravy cenové regulace a úhrad zdravotnických prostředků. Stejně tak je klíčové pokračovat v postupném zavádění systému DRG do úhrad nemocnicím.

Jak celkově, takto zpětně, hodnotíte ministerstvo za úřadování Tomáše Julínka? Kde se podle Vás stala chyba? Proč byl Julínek nakonec odvolán?

Zmínil jsem už některé naše výsledky, celkové hodnocení náleží jiným. Tomáš Julínek každopádně dokázal přivést na ministerstvo řadu schopných lidí a zatuchlý úřad významně provětrat a probrat k činnosti. Pracujeme na podrobné analýze, proč se nepodařilo prosadit řadu technicky dobře připravených reformních návrhů. Předběžně se dá říci, že se projevily jak vnější tak vnitřní faktory. K těm prvním patří zejména neexistující většina ve sněmovně, k těm druhým přílišné ambice stihnout řadu reformních kroků v jednom volebním období a také chyby v komunikaci. Zřejmě se i ve způsobu prosazování budeme muset poučit v Holandsku, tam diskuse o jejich současné reformě trvaly 20 let.

Již víte, co nyní budete dělat? Do jakého oboru zamíříte?

V první řadě se pokusím splatit alespoň část dluhu vůči rodině a sobě samému a udělám si prázdniny. Ještě nevím, kam na podzim zamířím, ale určitě to bude zdravotnictví.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?