Maminky mají různá přání, ale většinou jsou rozumné

16. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V roce 2014 se v havlíčkobrodské nemocnici uskutečnilo 1 364 porodů a narodilo se 1 379 dětí. Gynekologicko – porodnické oddělení podle mluvčí nemocnice Petry Černo poskytuje maminkám vysokou úroveň péče, patří k nejvyhledávanějším oddělením nemocnice.


Kromě péče medicínské a ošetřovatelské nabízí oddělení pacientkám a rodičkám nejen příjemné prostředí, ale zdravotníci jsou ochotni splnit budoucím maminkám v podstatě jakékoliv přání. „Ovšem s podmínkou, že to není v rozporu se zdravotnickými předpisy nebo hygienou,“ zdůraznila mluvčí.

Podle vrchní sestry gynekologicko – porodnického oddělení Martiny Horáčkové se mezi budoucími maminkami zvyšuje zájem o přirozené porody či porod podle porodního plánu. „Porodní plán zahrnuje průběh porodu, péči jakou budoucí maminka vyžaduje pro sebe a dítě, jak moc má porodník do celého procesu zasahovat. Ovšem je třeba, aby plán sestavoval odborník a plán byl pokud možno stručný a srozumitelný,“ vysvětlila Martina Horáčková.

Podle jejích zkušeností lze vycházet maminkám maximálně vstříc, všechno ale záleží na dobré komunikaci. Během porodu jsou maminkám k dispozici relaxační pomůcky, například hydromasážní vana, porodní židlička, lůžko, na žádost porod do vody, ribstoly, porodní vak, masážní válečky, aromaterapie, či hudba.

„Některé maminky mají specifická přání, ale většinou to jsou přání rozumná. Například si přinesou k porodu svoji deku v přírodních barvách, na kterou si přejí dítě po porodu položit. Jsou to většinou maminky, které žijí v úzkém kontaktu s přírodou a deka je v tomto případě symbolem země,“ popsala vrchní sestra. Podle Černo si jedna maminka dokonce přála položit svoje dítě po porodu na vydělanou a k tomu účelu připravenou ovčí kůži.

Ovšem i tady existují určité meze. „Například nemůžeme vyhovět maminkám, které si přejí takzvaný lotosový porod, kdy se porodu neoddělí placenta od dítěte, ale nechá se uschnout a odpadnout sama. To ovšem není v našem zdravotnictví dovoleno,“ upřesnila vrchní sestra. Velmi zvláštní přání měla i maminka, která chtěla, aby u porodu byla její patnáctiletá dcera. „Podařilo se nám mamince ten nápad vymluvit. Nejenže slečně nebylo osmnáct, ale je otázka, jak by takovou situaci zvládla, zda by to pro ni nebyl traumatizující zážitek,“ popsala Černo. „Já s tím mohu jen souhlasit, není to moc rozumný nápad, sama mám patnáctiletou dceru a nevím, jak by to snášela,“ dodala Horáčková.

Porodnice se také občas setkává s případy žen, které chtějí rodit doma. „To téma je velmi citlivé a na odbornou debatu. Matek, které chtějí domácí porody, ale moc není. Většinou to jsou ženy, které mají za sebou už několik porodů. S prvorodičkou jsem se ještě nesetkala. Jednou k nám přišla žena, která porodila doma. Byla ale natolik rozumná, že se přijela nechat po porodu vyšetřit i s dítětem. Všechno bylo v pořádku,“ popsala vrchní setra Horáčková jeden z případů domácího porodu, který pro maminku i dítě skončil šťastně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?