Mamograf zpřesní diagnostiku rakoviny prsu hlavně u mladších žen

11. 2. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zpřesnit diagnostiku rakoviny prsu umožní nový mamograf s prostorovým 3D zobrazením, který má jako třetí v ČR Thomayerova nemocnice. Přínosem je hlavně pro mladší ženy, které mají v prsou víc žlázy a vaziva než tukové tkáně.


V Praze má stejný přístroj Všeobecná fakultní nemocnice, další je ve Fakultní nemocnici Ostrava. V ČR je 65 screeningových center, provedou ročně na 600.000 mamografií. Ročně se zjistí rakovina prsu u 7500 žen, z nich u 5000 ve screeningu.

„Od ledna hradí zdravotní pojišťovny jen výkony prováděné digitální technologií, mamografický film již je minulostí. Tím se řadíme mezi země s nejvyšší kvalitou mamografie v Evropě,“ řekl ČTK předseda komise ministerstva zdravotnictví pro mamární screening profesor Jan Daneš.

Ocenil přínos screeningu k poklesu úmrtnosti, tři čtvrtiny odhalených nádorů jsou v nejnižším, plně léčitelném stadiu. „Jsme tak v Evropě čtvrtou zemí s nejnižší úmrtností na tento typ rakoviny. Z vyspělých zemí Evropy je lepší jen Norsko,“ uvedl. Ve screeningu je v ČR vyšetřeno 60 procent žen, další nárůst se čeká od adresného zvaní. „Předpokládáme, že účast stoupne nad 65 procent, což je velmi vysoké číslo i ve srovnání s ostatní Evropou,“ řekl profesor.

Přístroj s funkcí tomosyntézy skládá prostorový 3D obraz z 15 snímků prováděných po vrstvách. Odhalí tak ve spleti vaziva i ta nejmenší ložiska, zejména u žen s „bohatou“ žlázou, což je velká část českých žen.

Digitální rentgenový obraz je ve vysokém rozlišení. Přímá digitalizace zkracuje dobu vyšetření, což umožní zvýšit počty vyšetřených žen. „Jediným problémem je dvojnásobná cena přístroje oproti klasickému mamografu. Zdravotní pojišťovny vyšetření na něm zatím nehradí, účtujeme ho jako na běžném mamografu,“ podotkl profesor.

Místopředsedkyně České onkologické společnosti profesorka Jitka Abrahamová ocenila přínos přístroje i pro kontroly pacientek po operaci. „Dnes se snažíme, pokud to jde, o záchovné operace, neodebrat tedy celý prs, ale jen postiženou část,“ vysvětlila.

Přístroj je vybaven jednotkou pro digitální stereotaktické výkony. Pokud je žena poslána na odběr vzorku tkáně, umožní tomosyntéza rychlejší zacílení místa. „Součástí jednotky pro biopsii je i přístroj pro vakuovou biopsii, je tak možno provést odběr vzorku šetrněji než u starších přístrojů,“ řekla lékařka radiodiagnostického oddělení Jindřiška Urbanová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?