Mariánské Lázně jednají o udržení ambulance o víkendech a v noci

22. 12. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Mariánských Lázní hledá cestu, jak udržet v provozu chirurgickou ambulanci v místní nemocnici i přes noc a o víkendech. Ambulance slouží místním i jako náhražka lékařské služby první pomoci, řekl ČTK starosta Vojtěch Franta (Piráti).


Nemocnice, v níž má město menšinový podíl, už oznámila, že od ledna bude ambulance pracovat jen přes den.

„Do 31. prosince 2012 byl nepřetržitý provoz chirurgické ambulance součástí ústavní pohotovostní služby při akutní lůžkové péči chirurgického oddělení. Po zrušení akutní lůžkové péče vznikla chirurgická ambulance s nepřetržitým provozem, jejíž provoz je však oproti ústavní pohotovostní službě výrazně nákladnější. Od 1. ledna 2014 nikdo nemocnici na nepřetržitý provoz chirurgické ambulance a RTG oddělení nepřispívá,“ zdůvodňuje nemocnice omezení dostupnosti zdravotní péče v ambulanci na svých webových stránkách.

Z nemocnice přišel na mariánskolázeňskou radnici dopis, podle kterého by ambulance mohla dál fungovat, kdyby město dotovalo její činnost 250.000 měsíčně.

Podle starosty Franty se ale město bude snažit hledat jiné řešení, jak službu udržet. „Jednal jsem v Karlových Varech na krajském úřadu. Rýsují se nějaké cesty do budoucna. Jakmile to bude možné, uděláme kulatý stůl s lidmi, kteří mají co do činění s otázkami zdravotnictví a naší nemocnicí, a pokusíme se problémy řešit,“ uvedl Franta.

Podle místostarosty Petra Třešňáka (Piráti) bude město o možnostech financování jednat s krajem i VZP. „Pokud nebude zbytí, možná bude muset město znovu provoz ambulance dotovat,“ připustil krajní možnost Třešňák.

Vedení města chce ale s nemocnicí jednat i o výši dotace. „Možná by bylo dobré udělat i rozklad toho, kolik skutečně provoz stojí,“ dodal starosta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?