Mariánské Lázně projednají příspěvek 1,2 milionu pro nemocnici

3. 11. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Mariánských Lázní budou jednat o provozním příspěvku pro tamní nemocnici. Příspěvek 1,2 milionu korun nemocnice požaduje na provoz chirurgické ambulance. Návrh přednesl místostarosta Martin Hurajčík (ANO) už na říjnovém zasedání zastupitelstva, nebyl ale schválen.


Hurajčík proto na zasedání 19. listopadu předloží návrh znovu s přesnějšími informacemi o hospodaření nemocnice. Řekl to ČTK.

„O příspěvek nemocnice žádala v souvislosti s provozem chirurgické ambulance, který v červnu rozšířila. Kromě toho nemocnice pracuje i na dalším rozšíření poskytovaných služeb. Zastupitelé ale požadovali více informací o hospodaření nemocnice. Pokusím se jim je na příštím jednání zastupitelstva poskytnout,“ řekl Hurajčík. Uvedl, že se vedení města spolu s nemocnicí dlouhodobě snaží především o vznik čtyřiadvacetihodinové lékařské pohotovosti, která ve městě citelně chybí.

Město je menšinovým vlastníkem nemocnice, většinu od května letošního roku vlastní Jakub Zavoral, který je rovněž spolumajitelem Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem. Město vlastní v mariánskolázeňské nemocnici 14 procent, zbytek má Zavoral.

O financování nemocnice Mariánské Lázně dlouhodobě jednají také s Karlovarským krajem. Starostové ze spádové oblasti dokonce kraj o pomoc s financováním žádali v otevřeném dopise. „V tuto chvíli ale stále není jasné, jak se kraj k této otázce postaví.Chybějící lékařská pohotovost přitom není problém jen pro naše občany, ale například i pro lázeňské hosty,“ doplnil Hurajčík.

Nemocnice Mariánské Lázně disponuje 57 lůžky následné péče, 46 ošetřovatelskými lůžky dlouhodobé lůžkové péče a 20 sociálními lůžky, dále provozuje sedm odborných ambulancí. Před změnou majitele nemocnice skomírala, dosud chybí například operační sály. V roce 2013 hospodařila se ztrátou 19,2 milionu, město na její chod tehdy přispělo 3,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?