Marihuana k léčbě bude možná legální, poslanci navrhli novelu

3. 2. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Skupina poslanců předložila do sněmovny novelu, která má umožnit využívat marihuanu k léčebným účelům. Do lékáren by konopí měli dodávat licencovaní výrobci a pěstitelé, droga by měla být na lékařský předpis.


Nejde ale o legalizaci marihuany, zdůraznil jeden z předkladatelů Pavel Bém (ODS). Předlohu podepsali zákonodárci ze všech sněmovních stran.

Pravidla používání marihuany pro zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy či atopického ekzému připravila komise, v níž zasedali lékaři, farmaceuti, experti na protidrogovou problematiku, kriminalisti i zástupci ministerstev a parlamentu. Na regulích pracovali zhruba dva a půl měsíce. Změnit by se mělo několik zákonů, a to třeba o léčivech či o návykových látkách.

Konopné přípravky se využívají třeba také při léčbě artrózy a revmatismu, pomáhají i nemocným s AIDS, epileptikům a lidem trpícím Parkinsonovou nemocí. Podle návrhu by pacientům s chronickými bolestmi, nevolnostmi, ztuhlostí svalů, křečemi či infekčními potížemi mohl konopí předepsat jen na elektronický recept jejich odborný lékař. V systému by tak mělo být vidět, kolik drogy a kdy nemocný dostal. Konopný medikament by si mohl vyzvednout v lékárně. Tyto léky ale nebudou moci dostat mladiství a děti.

Licence k dovozu a pěstování konopí v tuzemsku bude vydávat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil předpokládá, že jich bude nejvýše deset. Pěstování konopí k léčbě podomácku možné nebude. Komise navrhovala, aby licencování pěstitelé museli splnit přísné podmínky a technické požadavky. Experti už dřív mluvili o tom, že by rostliny měly třeba být v uzavřených a zabezpečených sklenících, ne venku.

Také na pěstování, kvalitu, dovoz a trh by stát měl podle návrhu expertní komise dohlížet. Na starost by to měl mít rovněž Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Pro pacienty by mělo být konopí podle informací z dnešní tiskové konference zdarma, případně za symbolickou cenu. Mělo by se dostat do úhrad zdravotních pojišťoven.

K předloze se nejprve musí vyjádřit vláda. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) očekává, že poslanci začnou novelu projednávat na březnové schůzi. Léčba konopím by mohla být legalizována zhruba koncem léta. Marihuanové přípravky by tak nemocní mohli dostat pár měsíců poté, tedy někdy počátkem příštího roku, odhadl už dřív šéf někdejší komise Tomáš Zima.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?