Martínek: Pojišťovny neplatí, jak by měly

8. 12. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ke klíčovým zařízením Pardubického kraje dlouhodobě patří zdravotnická záchranná služba (ZZS), která je však dlouhodobě ve ztrátě. Podle hejtmana Radka Martínka (ČSSD) pojišťovny neplatí za výkony, tak jak by měly.


Navrhuje stanovit jasné podmínky mezi krajem a pojišťovnami. Řešení spatřuje ve vyúčtování kompletních nákladů za pacienta.

„Povinností kraje je, aby platil takzvaná hluchá místa, tedy čas, kdy záchranáři stojí. Jakmile však vyjedou do terénu, měla by náklady za pacienta hradit pojišťovna. Pošleme jim účty, ať je rozporují,“ navrhuje hejtman radikální řešení.

Domnívá se totiž, že se zdravotní pojišťovny o své pacienty nestarají, tak jak by měly. Po lékařích záchranné služby však vyžadují, aby dodržovali terapeutické postupy.

„Připadáme si vedle hasičů a policistů jako popelka,“ srovnává sociální podmínky a zajištění ředitel územního odboru ZZS Ústí nad Orlicí Stanislav Neubauer. „Práce záchranářů je zneužívána a nikdo ji neřeší,“ poukazuje ředitel Neubauer na nerovné podmínky.

Podle ředitele ZZS Marka Obrtela pokrývají úhrady pojišťoven náklady organizace jen z 29 procent, zbylých 71 procent hradí Pardubický kraj. „Pojišťovny mají řadu nesmyslných omezení, kterými nás znevýhodňují,“ zdůraznil Obrtel.

ZZS například nedostává proplacenu cestu rychlé zdravotnické pomoci s posádkou bez lékaře od doby, kdy předá pacienta nemocnici. Zpáteční cestu na základnu pojišťovny neplatí, přitom u posádky s lékařem tomu tak je.

Podobně není hrazen některý zdravotnický materiál, který aplikoval zaškolený personál bez lékaře, i když je nutné jej použít.

ZZS Pardubického kraje loni vykázala ztrátu asi 2,25 miliónu korun. Podle mluvčí kraje Magdaleny Navrátilové Pardubický kraj plánuje vyjednat společný postup Asociace krajů a Asociace záchranných služeb, který by uplatnily v dohadovacím řízení mezi ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?