Masarykova univerzita chce více informací a jasnou dohodu o ICRC

13. 10. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykova univerzita si stěžuje na nedostatek informací o přípravě miliardového projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně, na jehož činnosti se má podílet. Vedení Fakultní nemocnice u svaté Anny, která ICRC připravuje, prý školu málo informuje o svých krocích.


Rektor Petr Fiala také v rozhovoru s ČTK naznačil, že podmínkou spolupráce univerzity na ICRC je jasné smluvní zajištění projektu.

„Všichni zúčastnění si musí uvědomit, že je potřeba spolupracovat, a ne postupovat jednostranně. Jestli má někdo dojem, že nějaký projekt protlačí politickou nebo jinou cestou a nepotřebuje se dívat na partnery, s kterými v projektu počítá, tak si myslím, že nedělá úplně dobře a že by všem prospěla spolupráce, komunikace, debata,“ řekl Fiala.

Ředitel nemocnice Petr Koška ČTK řekl, že jej zatím Fiala o nespokojenosti s přípravami oficiálně neinformoval. Uvedl, že nemocnice již loni s univerzitou uzavřela rámcovou smlouvu o vzájemné spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje.

„Pokud se vedení Masarykovy univerzity domnívá, že by bylo vhodné uzavřít další samostatný smluvní vztah, samozřejmě se tomuto návrhu nebráním. Žádný takovýto návrh jsem však ze strany MU neobdržel,“ řekl Koška. Nemocnice prý školu o postupu v přípravách ICRC informuje, naposledy to bylo v září na zasedání akademického senátu.

Rektoři Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického minulý týden adresovali zaměstnancům obou škol společné prohlášení, v němž uvádějí, že „nebudou souhlasit s využitím svých výzkumných, pedagogických a materiálních kapacit ani se zapojením svých zaměstnanců do projektu ICRC“.

Veškerou energii prý věnují projektu Středoevropského technologického institutu (CEITEC).
Fiala dnes existenci interního dokumentu potvrdil. Rozhodně to prý ale neznamená, že Masarykova univerzita z projektu ICRC zcela vycouvala. Chce prý pouze lepší smluvní zajištění a více informací.

„Není prostě možné, aby u tak rozsáhlých projektů vznikal jakýkoliv chaos nebo nejasnost a není taky možné, aby naši pracovníci a naše pracoviště byli do tohoto projektu, za který přímo neodpovídáme, zapojeni bez nějaké dohody,“ řekl Fiala.

Je sporné, zda by ICRC mohlo fungovat bez úzké spolupráce s brněnskou lékařskou fakultou. „Nikdy jsem neuvažoval o tom, že by Lékařská fakulta Masarykovy univerzity nebyla do projektu zapojena. Naprosto těsnou spolupráci fakulty a všech státem řízených zdravotnických zařízení v regionu považuji za nezbytnou pro to, aby se všechny kvalitní vědecko-výzkumné projekty na území města Brna mohly rozvíjet,“ uvedl Koška.

Podle zdroje ČTK může být příčinou náhlé odtažitosti brněnských škol od ICRC to, že se Mezinárodní centrum klinického výzkumu a CEITEC zřejmě střetnou v boji o peníze z Evropské unie ve stejném operačním programu a stejné výzvě. CEITEC má být z peněz EU financován prakticky celý, ICRC chce z fondů získat část nákladů.

Podle Fialy je také nutné udělat jasno v tom, na jaké bázi bude ICRC pracovat. Upozornil na to, že už nyní vzniká řada problémů spojených s režimem fungování fakultních nemocnic. Připravuje se jejich reforma. „Když do toho vstoupíme s velkým projektem bez dohody, vytvoříme ještě větší chaos, než jaký je nyní,“ tvrdí rektor.

V ICRC mají lékaři vyvíjet nové metody léčby epilepsie, srdečních chorob a dalších nemocí. Stavět se začne možná ještě letos. Svatoanenská nemocnice již získala územní rozhodnutí. Po uplynutí patnáctidenní lhůty podá žádost o stavební povolení. Na výzkumu se v Brně budou podílet experti z prestižní americké kliniky Mayo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?