Masarykova univerzita získala patent na sloučeninu bambusuril

11. 10. 2011 9:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykově univerzitě v Brně se podařilo získat český patent pro novou sloučeninu, která může najít široké uplatnění ve zdravotnictví, farmaceutickém i potravinářském průmyslu. Sloučenina má tvar krátké trubičky, a podobá se tak jednomu článku kmenu bambusu. Podle toho ji vědci pojmenovali bambusuril. Unikátní vlastnosti bambusurilu spočívají ve schopnosti vázat záporně nabité látky, informovala mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.


Vědci usilují také o mezinárodní ochranu bambusurilu. „Mezinárodní přihláška v případě bambusurilu již prošla úspěšně hodnocením, nyní se rozhodujeme, v jakých zemích budeme patent uplatňovat,“ uvedla ředitelka Centra pro transfer technologií Masarykovy univerzity Eva Janouškovcová. Získání českého patentu podle ní umožní pokračovat v hledání možností konkrétního využití nové sloučeniny.

Bambusuril může sloužit jako takzvaný přepravník záporně nabitých látek. Užití podle vědců najde třeba při určování kvality potravin, mohl by čistit vodu nebo sloužit k diagnóze některých druhů onemocnění. Výhodou je jeho snadná příprava. Výchozí sloučeniny jsou levné a dobře dostupné, stejně jako použitá rozpouštědla. Sloučenina je výsledkem pětiletého výzkumu na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Patentový úspěch zaznamenali i vědci z univerzitního ústavu experimentální biologie. Podařilo se jim v další zemi patentovat metodu likvidace bojového plynu yperit - tentokrát v Japonsku.

Podstatou vynálezu je objev enzymu, který umožňuje rozložit yperit efektivněji a šetrněji než všechny dosud používané prostředky. Enzymy na likvidaci yperitu byly izolovány z půdních mikroorganismů. Objev je patentován také například v Rusku, Austrálii, na Novém Zélandu a ve Spojených státech.

V minulých desetiletích získala univerzita řadu patentů, nejčastěji v oborech chemie, biologie a fyziky. V poslední době šlo například o patenty na způsob určení prognózy chronické lymfatické leukémie, regulaci tvorby biomasy v rostlinách, plazmovou tužku či za objev důležitých vlastností rostlinného alkaloidu makarpinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?