Masarykovým onkologickým ústavem prošlo už na 100 dobrovolníků

30. 4. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykův onkologický ústav v Brně slaví desáté výročí dobrovolnictví v ústavu. Za tu dobu eviduje skoro 100 dobrovolníků. Nyní jich má 18 na sedmi odděleních, informovala novináře mluvčí zařízení Zuzana Joukalová.


Podle ní je ústav s projektem spokojený a oceňují ho také pacienti. Dobrovolníky jsou studenti, ale i pracující lidé z rozdílných oborů.

Ústav zahájil činnost dobrovolnického centra v dubnu 2004. Cílem projektu bylo zavést systém dobrovolnictví na ambulance i lůžková oddělení a přispět pacientům ke změně nemocničního stereotypu, k jejich pozitivnímu emočnímu ladění. „Za deset let fungování se nám vše osvědčilo. Chválí si to i pacienti,“ uvedla Joukalová.

Podle ní dobrovolníci zpříjemňují lidem čekání na vyšetření povídáním, nabízejí jim tiskoviny nebo nápoje a radí jim. Na odděleních tráví s pacienty čas jako společníci u lůžka, předčítají jim, ale také se s nimi procházejí v parku.

Všichni dobrovolníci musejí obstát v psychologických testech, které vede klinický psycholog ústavu. Dobrovolnická činnost je bezplatná a záleží na každém, v kterou dobu a v jakých intervalech se jí bude věnovat. Častými dobrovolníky jsou studenti, ale chodí i pracující lidé z různých oborů jako účetnictví, poradenství, projektování a překladatelství.

„S celým projektem jsme velmi spokojení a hodláme v něm pokračovat i nadále. Za deset let prošlo ústavem 97 dobrovolníků. V současnosti jich máme 18 na sedmi odděleních,“ uzavřela Joukalová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?