Masarykův ústav sloučil tři obory do Kliniky operační onkologie

14. 10. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V Masarykově onkologickém ústavu v Brně vznikla sloučením tří oborů Klinika operační onkologie, řekl novinářům ředitel ústavu Jan Žaloudík. Sdružuje chirurgii, gynekologii a urologii se zaměřením na nádory. Klinika má přinést lepší spolupráci mezi obory a bude také sloužit při výuce studentů Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.


Podle přednosty kliniky Romana Šefra současný počet hodin výuky nestačí na to, aby se operační onkologie dokonale probrala. Právě to by měla klinika zlepšit.

Kvůli klinice nemusela v areálu ústavu vzniknout žádná budova ani nové prostory, jejichž vznik by vyžadoval peníze. „Sloučením oborů jsme ale vytvořili výukovou akreditační platformu, abychom mohli učit studenty o onkologické chirurgii, gynekologii a urologii,“ uvedl Žaloudík. Klinika se stala součástí fakulty. Podle něj bude sloužit všem studentům v pátém ročníku, kterých bývá zhruba 200 až 250.

Sloučení má přinést také lepší spolupráci oborů a hlubší koordinaci. „V minulosti už obory spolupracovaly, ale spolupráce nebyla systémová. Nyní z toho bude profitovat především onkologický pacient,“ doplnila mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Nová klinika má cekem 34 lékařů a 82 nelékařských zdravotních pracovníků ve všech třech oborech. V minulém roce všechna tři pracoviště provedla 6000 operačních zákroků. Na lůžcích se vystřídalo 5500 pacientů. „Rozdíl je kvůli tomu, že někteří pacienti měli zákroků více,“ doplnil Šefr.

Klinika operační onkologie je už třetím výukovým pracovištěm Masarykova onkologického ústavu. V roce 2001 vznikla Klinika onkologické péče, kde se studenti učí o lécích a chemoterapii, na druhé Klinice radiační onkologie se od roku 2007 studenti učí o ozařování. Nová klinika jim přinese více informací o operativních zákrocích při léčbě pacientů s rakovinou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?