Medaile Josefa Hlávky pro Helenu Illnerovou

2. 1. 2018 9:54
přidejte názor
Autor: Redakce

Na zámku v Lužanech u Přeštic byly úspěšným studentům a významným osobnostem české vědy uděleny Ceny Josefa Hlávky. Jednu z pěti medailí si odnesla prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc.




„Vždy se zasazovala o předávání radosti z poznání širší společnosti a o povzbuzování zájmu mladých lidí o vědu. Své znalosti a zkušenosti pravidelně sdílí v médiích,

formou přednášek a v nejrůznějších odborných diskuzích,“ řekla v laudatiu předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Prof. Helena Illnerová jako první na světě objevila závislost funkce biologických hodin v mozku savců na délce dne během ročních období. Oddělení, které vedla ve Fyziologickém ústavu AV ČR, je dnes mezinárodně uznávané a významně se podílí na výzkumu mechanismu synchronizace biologických hodin s vnějším prostředím. Studium chronobiologie zavedla nejen ve Fyziologickém ústavu, ale i v rámci celé České republiky.

V letech 2001–2005 byla prof. Illnerová předsedkyní Akademie věd České republiky, kde zavedla program podpory mladých nadějných vědců. Je stále aktivně činná v organizaci vědy v českých zemích i na mezinárodní úrovni. Za přínos pro vědu a její řízení jí už byla udělena řada domácích i zahraničních ocenění.

Nejstarší českou nadaci Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových založil Josef Hlávka v roce 1904. Po celou dobu nepřetržité právní kontinuity se činnost Nadání úzce pojí s osudy české společnosti. V současné době Nadání spravuje nadační jmění, především v podobě nemovitostí, zejména zámek Josefa Hlávky v Lužanech u Přeštic a nadační domy v Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?