Měli by lékaři povinně dokládat svou způsobilost k péči o pacienty?

16. 9. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Hostem pořadu ČRo Radiožurnálu Ozěvny dne byl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.


Bývalý primář dětského oddělení klatovské nemocnice mučil, podle zjištění deníku Právo, malé pacienty. Několik z nich přitom údajně skoro zemřelo. Policie řešila 10 oznámení pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, vyšetřování ale odložila, protože muž měl být v době činu nepříčetný, tedy beztrestný odpovědnosti.
Do Klatov přišel tento doktor z Mělníka s dobrými referencemi, nyní je zaměstnancem rakovnické nemocnice.

Podle prezidenta České lékařské komory ale do budoucna jako lékař už působit nesmí, protože trpí bipolární afektivní poruchou, tedy jednou z diagnóz, které vylučují způsobilost pro toto povolání. Milan Kubek doporučuje, aby lékaři sami museli předkládat takové osvědčení. Komora ho nyní vyžadovat nemůže. Do vysílání zvu ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka. Dobrý den.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Pane ministře, jak je podle vás možné, že mohl ten dětský lékař projít několika nemocnicemi s tak těžkou diagnózou, jako je bipolární afektivní porucha, jinak tady maniodepresivní psychóza a že se vlastně v podstatě nic nezjistilo, ani nic nevyšetřilo, až na ten případ, o kterém mluvíme, v klatovské nemocnici. Pane ministře, řekněte mi, prosím, jak je možné, že tento lékař mohl projít několika nemocnicemi, ta otázka tak zněla, přitom až v Klatovech to dospělo do tak smutných konců a také tam byl případ nakonec policií odložen?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Tak podle mého názoru je evidentní, že ten lékař musel při vstupních zdravotních prohlídkách a při dokazování zdravotní způsobilosti podvádět a že tu diagnozu neuvedl, to je jeden, jedna příčina toho problému. Druhá příčina je podle mě i v tom, že v České republice bohužel dnes neexistuje registr zdravotnických pracovníků, což se už ministerstvo před nějakou dobou pokoušelo. A je evidentní, že je to záležitost, která českému zdravotnictví chybí. My už jsme před nějakou dobou avizovali, že je to jeden z našich cílů, tento registr zrealizovat a zprovoznit ve spolupráci s Českou lékařskou komorou tak, aby každý poskytovatel zdravotní péče, který si bude chtít ověřit, že ten zdravotník opravdu splňuje všechno, co splňovat má, měl poměrně jednoduchou možnost kontroly.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Ten registr, to by znamenalo změnu zákona?

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: To by znamenalo změnu zákona, ono už to tady jednou bylo, ale podle mého názoru v ne úplně povedené formě, bylo to bez dohody s ČLK, a rozhodnutím Ústavního soudu byla ta možnost toho registru zrušena.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: V současné době, jestliže tedy lékař sám nepodá informace o svém zdravotním stavu, tak zaměstnavatel to po něm ani nemusí vyžadovat.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Zaměstnavatel by to vyžadovat měl, ale samozřejmě v okamžiku, kdy systémově je to takto špatně ošetřeno, tak to umožňuje poměrně jednoduchou možnost podvodu. Stačí prostě, aby ten lékař by léčen u specialisty, který nepodává zprávu praktickému lékaři a aby to ten lékař zamlčel, prostě u vstupní prohlídky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: V tom konkrétním případě z Klatov, tam už je jisté, že tento muž, lékař nebude nikdy už toto povolání vykonávat, protože trpí zmíněnou maniodepresivní psychózou, neboli bipolární afektivní poruchou.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Je to tak, právě bipolární afektivní porucha je jednou z diagnoz, která znemožňuje přiznat způsobilost k výkonu zdravotnického povolání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Dodává ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Díky za váš čas, na shledanou.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?