Měli řešit zdravotnictví, hádali se o Šnajdra

16. 4. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci měli včera na přerušené mimořádné schůzi ke zdravotnictví projednávat privatizaci tkáňové banky, lázní Toušeň a další zákony. Místo toho se ale pohádali o přítomnost na jednání prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra.


Přitom o Šnajdrově účasti poslanci už rozhodli minule a také před nimi vystoupil. Jak se ale ukázalo podle stenozáznamu, platilo to jen pro první bod o změnách ve zdravotních ústavech, který Sněmovna na minulém jednání dokončila.

Proti tomu se ohradil Jiří Čepelka z ODS a vzrušená diskuse rázem začala.

Rath: ODS opět zvolila obstrukce

Poslanci ČSSD tvrdili, že podle jednacího řádu o nečlenu Sněmovny, který má být přítomen jednání, se musí rozhodnout u každého projednávaného bodu zvlášť. Podle ODS právě ČSSD chtěla, aby na schůzi byl Šnajdr přítomen.

Poslanec ČSSD David Rath označil postoj občanských demokratů „za pokus o obstrukci ze strany poslanců ODS, kteří, ač zde sedí, tak se nezaregistrovali, aby znemožnili konání schůze“.

S ostrým vystoupením vystoupil Cyril Svoboda (KDU-ČSL): „Mě vadí, že tady zastupuje ministerstvo náměstek (Šnajdr). Vytváříme novou praxi, ta je nebezpečná. My dokonce přerušujeme schůze, když tu není místopředseda nebo předseda vlády a potom najednou bude chodit ředitel odboru nebo vrátný z ministerstva a my odhlasujeme, že nám může říct, co se děje na ministerstvu zdravotnictví. A já se nechci ptát vrátného. To má mluvit ministr.“

Svoboda si pak vzal ještě jednou slovo, když reagoval na poslance Jana Bürgermeistera (ODS), který účast Šnajdra prosazoval.

Svoboda řekl: „To znamená, že paní ministryně nestačí na debatu? Tak ať jde tamhle na galerii a může esemeskou poslat nějakou zprávu.“ Na to si vysloužil potlesk a výkřiky z lavic sociálních demokratů.

O tkáňové bance jen necelou hodinu

Když se pak poslanci přece jen dostali k jednání a Šnajdr opustil jednací síň, Jurásková zopakovala svá slova z minulé schůze o privatizaci brněnské tkáňové banky.

Podle ní nejde o žádnou privatizaci, protože stát do ní nevkládá majetek. Stane se jen vlastníkem akcií již existující společnosti Národní tkáňové centrum a. s., pod které banka přejde.

Na to jí ale Rath odpověděl, že „český stát se spojuje s neznámou firmou, u které není patrné, komu patří“. Další soc. dem poslanec Bohuslav Sobotka jeho slova umocnil tím, že privatizace souvisí s přesunem traumacentra.

Na návrh Sobotky, který označil podmínky jednání ve Sněmovně za nedůstojné, pak Sněmovna schválila přerušení mimořádné schůze ke zdravotnictví do 18. května.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?